tiistai 4.8.2020 | 09:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Kivipaadet kiehtovat

Pe 20.9.2019 klo 14:00 | päivitetty pe 16:46

Ensi viikonloppuna aion tehdä perinteisen syyskävelyni Kaustisella Holminiemen hautausmaalle. Korkean kuusiaidan suojassa oleva paikka rauhoittaa mukavasti.

Hautausmaalla käyskentely on myös kätevä tapa opiskella paikallisia sukuja ja sitä kautta ihmisiä, kunhan mukana on vain asiaan perehtynyt seuralainen. Vaikka kuolleet eivät kylillä kävelekään vastaan, jälkeläisiä riittää onneksi senkin edestä.

Myös muualla Suomessa poikkean aina mahdollisuuksien mukaan hautausmaille.

Tiedän, etten ole ainoa kirkkomaiden koluaja. Eräs tuttavani kertoo käyvänsä katsastamassa aina paikkakunnan hautausmaan, mikäli hän haluaa tutustua pitäjään vähänkään paremmin. Hänen mielestään hautausmaan kunto – siis se, miten yhteisö huolehtii ihmisten viimeisestä leposijasta – kertoo yllättävän paljon paikkakunnasta ja sen ihmisistä.

Parhaimmillaan hautausmaa voi siis olla paikkakunnalle kaunis käyntikortti.

Oma hautausmaaharrastukseni ei rajoitu pelkästään kotimaahan. Ulkomailla matkustaessani käyn yleensä paikallisella hautausmaalla, mikäli sellainen osuu sopivasti matkan varrelle. Friikkiä, saattaisi joku sanoa. Mielenkiintoista, sanon minä.

Kaikkialkoi Kreetalta joskus 90-luvun puolivälissä. Olin kymmenen vanha ja ensimmäisellä etelänmatkallani. Kylän korkeimmalle kukkulalle rakennettu hautausmaa oli täynnä vaaleita marmoripäällysteisiä paaseja. Se oli vaikuttava näky, koska olin suomalaisena tottunut tummiin, matkalaukun mallisiin hautakiviin.

Vielä eksoottisemmaksi kreikkalaisen kirkkomaan teki se, että muistomerkeissä oli vainajan nimi-, syntymä- ja kuolinajan lisäksi valokuva. Ja se jos mikä ruokki ala-asteikäisen tytön mielikuvitusta. Ihmiset ja heidän tarinansa kiehtovat aina.

Hautausmaat kertovat omalla tavallaan paikallisesta kulttuurista siinä missä esimerkiksi museot tai katukahvilat. Kuolema koskettaa jokaista, mutta tapa surra ja muistaa vainajia vaihtelee kulttuurista toiseen.

#