lauantai 18.1.2020 | 15:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Uusi upea frisbeegolfrata valmistui Kaustiselle parisen viikkoa sitten – Ratamestari Pasi Leskinen 18-väyläisestä radasta: "Aika tekninen ja haastava"

Vili Ruuska Perhonjokilaakso
Ti 1.10.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Frisbeegolfkoreja nousee nykyisin maasta kuin sieniä sateella. Ilmiö koskettaa myös Perhonjokilaaksoa – joka kunnasta löytyy vähintään yksi täysimittainen 18 korin rata.

Niin kutsuttu täyspeitto laskeutui alueelle hiljattain valmistuneen Kaustisen frisbeegolfradan myötä. Ratamestari Pasi Leskisen sanoin rata on viittä vaille valmis.

– Viimeinen kori laitettiin paikoilleen 19.9. Heittopaikat ja korit ovat jo kunnossa, mutta opasteet ja mando-merkinnät vielä puuttuvat. Ne tulevat ehkä kuukauden sisällä.

– Jokaisena iltana on ollut ruuhkaa radalla. Käyttäjiä on ollut kymmeniä päivittäin. Reilun viikon aikana saamamme palaute on ollut todella hyvää, Leskinen myhäilee.

Urheilukentän läheisyydessä kiertävä Kaustisen rata on luokitukseltaan A1, kuten Vetelissä ja Halsualla. Seppo Pajun suunnitteleman radan kokonaispituus on 1 445 metriä, ja yli satametrisiä väyliä on ainoastaan kolme.

Helpolla kierros kallioisessa maastossa ei siltikään heittäjää päästä.

– Rata on aika tekninen ja haastava. Vaikka väylät ovat lyhyitä, se ei ole niin helppo kuin kuvittelimme sen olevan. Radalla on korkeuseroja, mikä pidentää väyliä. Maastohan on uniikki, sellaista ei ole missään muualla, Leskinen luonnehtii.

– Siirtymät ovat tosi lyhyitä, sellaisia kymmenen metrin siirtymiä. Sadan metrin siirtymiä on kolme, hän jatkaa.

– Kaustinen ja Veteli ovat ratoina samantyyppisiä – Halsua metsäratana on erilainen. Puistorata alueelta puuttuu, mutta missään ei ole sellaista paikkaa, johon puistorata mahtuisi.

Suorituspaikat vaativat vielä viimeisen silauksen, eikä toisaalta talveenkaan ole enää hirveästi aikaa. Niinpä viralliset avajaiset siirtyvät ensi keväälle.

– Viikkokisat varmaan rupeavat pyörimään radalla ensi vuonna. Kyllä rata viikkokisoihin kelpaa, Leskinen vakuuttaa.

Idea Kaustisen frisbeegolfradasta putkahti ilmoille viitisen vuotta sitten. Tuolloin perustettiin asiasta innostunut Facebook-ryhmä. Konkreettisesti projekti nytkähti eteenpäin viime vuonna.

– Laitoimme Pirityisille hanketukihakemuksen reilu vuosi sitten. Syyskuussa 2018 Pirityiset päätti puoltaa hankkeen rahoittamista. Pohjanmaan ELY-keskuksesta tuli myönteinen päätös tämän vuoden maaliskuussa, eli saimme luvan rakentaa radan, Leskinen kertaa.

Radan rakentaminen on 30 000 euron hintainen urakka. Kustannuksista 20 000 euron osuus menee tarvikkeisiin ja koreihin. Työn osuus on 7 500 euron paikkeilla.

Rahoituksesta 60 prosenttia on hankkeelle myönnettyä Leader-rahoitusta. Rahoitusta hakeneen ja rakentamisesta vastaavan Kaustisen Pohjan-Veikkojen omarahoitusosuudeksi on merkitty 6 800 euroa. Leskinen kuitenkin laskeskelee, että omasta takaa pitää löytyä kymppitonni.

– Talkootyötunteja on kertynyt tähän mennessä 450. Kaikkineen niitä tulee viitisensataa, Leskinen arvioi.

#