tiistai 4.8.2020 | 08:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Saana Klemola kolumnissaan: Uusi kuntalainen 2020-kilpailu

Ti 8.10.2019 klo 18:00

Olen muuttanut. Enää minua ei näe Vetelin S-Marketissa kolmea kertaa päivässä, sillä päivittäistavarakauppani sijaitsee nyt Pietarsaaressa.

Koska olen omalta osaltani aiheuttanut muuttotappiota Vetelin kunnalle, niin haluan auttaa uuden kuntalaisen löytämisessä. Ehdotan, että Vetelissä (tai miksi ei kaikissa Perhonjokilaakson levikkialueen kunnissa) järjestetään Uusi kuntalainen 2020-kilpailu.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki omissa nimissään vuokrasopimuksen allekirjoittamaan kykenevät. Mikä parasta, tässä on kilpailu, jossa jokainen osallistuja voittaa!

Kilpailu ei oikeastaan olisi kilpailu vaan koe, jolla Vetelin kuntalaisuudesta haaveilevat henkilöt voisivat testata sopeutumiskykyään paikallisiin tapoihin. Jokaiselle kisaan lähteneelle kyllä riittää tilaa.

Uusi Kuntalainen 2020 -kilpailussa tulisi testata kokelaita ainakin seuraavissa asioissa:

1. Kaustisen kansanmusiikkijuhlille ilmaiseksi hankkiutuminen

Veteliläiset eivät ole tottuneet maksamaan kansanmusiikista. Kiva kun jotain järjestetään, mutta viulunsoitosta maksaminen sopii ainoastaan muualta tulleille. Tällöin reitti festareille on joko oman tai naapurin lapsen pelimannikortin varassa. Myöskin jos maakunnassa riittää hyväntekijöitä, on veteliläisillä mahdollisuus nauttia kansanmusiikista maanantain ilmaisena (veteliläisten) päivänä.

2. Postipaketin tilaaminen väärälle paikkakunnalle

Paketin voi kohtuullisella vaivalla noukkia Kaustiselta, mutta siinä vaiheessa kun tilaus on vahingossa päätynyt Vimpeliin tai Lappajärvelle, alkaa heikompia hirvittää. Lisäpisteitä tässä tehtävässä saa, jos pärjää ilman Postin asiakaspalvelun apua.

3. Kunnan vuokra-asuntohakemuksen täyttäminen

Jos on tottunut täyttämään sähköisiä lomakkeita, niin tässä on haastetta! Ensimmäiseksi täytyy tietysti löytää hakulomake, mutta sitten täytyy vielä löytää toimiva tulostin. Extrapojoja tehtävässä saa, jos vie hakemuksen henkilökohtaisesti kunnantoimistoon, koska ei tiedä miten muuten hakemuksen saisi perille.

4. Treenivaatteiden vaihto kuntosalilla

Vetelin liikuntakeskuksen kuntosalien pukuhuoneet ovat muodikkaasti unisex-mallia, eli periaatteessa sekä naiset ja miehet vaihtavat treenivaatteet jo kotona päälle. Suorituksen jälkeen on mukava lähteä kotiin hikisissä tamineissa. Tässä tehtävässä pisteet saa siitä, että ei hikoile liikaa vaan voi hyvillä mielin käyttää pukukoppina omaa kotiaan.

5. Jonkun jo lopetetun asian uudelleen henkiin herättäminen

Lukiokortti on jo käytetty, joten tässä toivoisin kilpailijoilta mielikuvituksen käyttöä. Olisiko mahdollista saada Veteliin taas torvisoittokunta, synnytyssairaala tai kaivaa vanhat kirkonkellot koskesta?

Tämä listaus ei ole vielä kaiken kattava tehtävälista Uusi kuntalainen 2020 -kilpailusta, mutta mielestäni se edustaa laajasti kaikkia niitä osaamisalueita, joita uudella kuntalaisella tulisi olla. Jos sinulla on lisää ideoita, niin kerro niistä Perhiksen tekstaripalstalla!

Kirjoittaja jatkaa muutosta huolimatta Perhonjokilaakson kolumnistina.

#