tiistai 4.8.2020 | 08:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahosen kolumni: Kun pommiuhka päätti koulupäivän

Pe 11.10.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Maakuntalehti Keskipohjanmaa julkaisee päivittäin kuvan lehtensä etusivusta 20 vuoden takaa. Viime viikon lauantaina julkaistussa kuvassa näkyy etusivun uutinen, jossa kerrottiin perättömästä pommiuhkauksesta Evijärven keskuskoululla 4.10.1999 (KP 5.10.1999).

Muistan tapauksen hyvin, sillä kävin tuolloin Evijärven yläasteen kahdeksatta luokaa. Oli tavallinen maanantaipäivä. Lukujärjestyksen viimeinen tunti oli pyörähtänyt juuri käyntiin, kun rehtori kuulutti, että koulu päättyy siltä päivältä siihen ja rakennuksesta poistutaan rauhallisesti ulos. Mitään paniikkia ei syntynyt, sillä monet oppilaat luulivat, että ohjelmassa oli paloharjoitus, josta oli ollut koulussa puhetta.

Vasta ulkona selvisi, ettei kyse ollut mistään harjoituksesta. Opettajat olivat yhtä ”pihalla” kuin oppilaat. Pikkuhiljaa tilanne alkoi kuitenkin hahmottua: koululle oli tullut puhelimitse englanninkielinen pommiuhkaus. Koska sisälle ei ollut palaamista ennen poliiseja ja pommikoiria, opettajien ei auttanut muuta kuin lähettää oppilaat kotiin.

Kotona käytin illan televisiouutisten seuraamiseen, mutta en onnistunut bongaamaan yhtään uutista aiheesta. Maakuntalehteen tapaus sentään päätyi, kuten Keskipohjanmaan vanha etusivu kertoo.

Nykypäivän näkövinkkelistä moinen hiljaisuus ei onnistuisi: jos koulu jouduttaisiin tyhjätä pommiuhan takia, ei menisi kuin hetki, kun tieto olisi levinnyt somen kautta eri medioihin.

Seuraavana päivänä koulussa käytiin asianmukainen tilanteenpurku. Myös kriisiapua tarjottiin, mutta tietääkseni sitä ei juurikaan tarvittu. Itselleni ja monelle muulle oppilaalle tapaus näyttäytyi tuolloin vain jännittävänä välikohtauksena, koska eihän nyt koulussa oikeasti mitään pahaa voisi sattua.

Nyt tiedämme, ettei tämä ole totta. Sen on opettanut Jokela 2007, Kauhajoki 2008 ja nyt viimeksi Kuopio 2019.

#