tiistai 4.8.2020 | 08:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Eläinhoivaa karvakavereilta – Susanna Hakala-Virkkala aloittaa Kaustisella hoivamaatilatoiminnan

Maija Ahonen
To 10.10.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kun vieras saapuu Kaustisen Virkkalassa sijaitsevan Alitalon tilan pihapiiriin, aivan ensimmäiseksi vastaan kirmaa neljä lammasta: Manta, Mette, Miina ja Moona. Kun tulija on käyty tarkastamassa, nelikko palaa takaisin emäntänsä Susanna Hakala-Virkkalan luo.

Alitalon tila on Hakala-Virkkalan perustama green care -hoivamaatila, jonka varsinainen toiminta on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden alussa, kunhan tarvittavat lupapaperit ja tilat on saatu valmiiksi.

Hakala-Virkkala on koulutukseltaan sairaanhoitaja, joka työskentelee tällä hetkellä Kokkolassa Attendon mielenterveyskuntoutujien asumisyksikössä.

Hakala-Virkkala kertoo, että ajatus omasta green care -yrityksestä syntyi hoitovapaalla, kun hän alkoi pohtia, pystyisikö hän yhdistämään rakkaan eläinharrastuksensa hoitotyöhön.

Hakala-Virkkala kertoo tykänneensä eläimistä aina, ja vuosien saatossa niitä onkin kerääntynyt melkoinen joukko. Lampaiden lisäksi tilan asukkaisiin kuuluvat hevoset Herkir ja Hilma, koirat Luna ja Sani, kissa Messi, kanit Viljo ja Sylvi sekä liuta kanoja.

– Keväällä eläinkatras täydentyy vielä ankoilla, Hakala-Virkkala kertoo.

Susanna Hakala-Virkkalan tarjoamat herkut maistuvat Mantalle.
Maija Ahonen

Yrityksen varsinainen green care -toiminta on tarkoitus käynnistyä erityisryhmien päivätoiminnalla, jonka kohderyhmänä voivat olla esimerkiksi kehitysvammaiset ja mielenterveyskuntoutujat. Tila on hyväksytty Soiten yksityiseksi palveluntuottajaksi.

Maatilalla eläinten parissa riittää asiakkaille monenlaista puuhaa. Karvakaverien läsnäolo myös rauhoittaa, ja eläimet tuovat lohtua ja turvaa kaikenikäisille.

– Oman yrityksen kautta on mahdollista tarjota hieman toisenlaista toimintaa, johon ei tavallisessa hoitotyössä ole mahdollisuutta, Hakala-Virkkala toteaa.

Jos kiinnostuneita on riittävästi, maatilalla käynnistyy myös alakouluikäisten aamukerho, jossa lapset pääsevät osallistumaan maatilan aamutöihin ennen kouluun menoa. Aamukerhosta lapset on tarkoitus kuskata kouluun.

Suunnitteilla on myös eläinavusteisen nepsy-valmennuksen käynnistäminen ensi kesänä, kun Hakala-Virkkala on saanut siihen vaadittavat opinnot ensin päätökseen.

Maatilalla on mahdollista järjestää myös erilaisille ryhmille yksittäisiä tilavierailuja.

Herkir kuuluu Susanna Hakala-Virkkalan pyorittämän Alitalon tilan eläinkatraaseen.
Maija Ahonen

Alitalon tila toimii vanhan siitossikalan tiloissa ja pihapiirissä. Tiloja on remontoitu keväästä lähtien hoivamaatilan tarpeisiin Leader-ryhmä Pirityisten myöntämän investointituen turvin. Hevoset ovat saaneet jo oman pihaton ja lampaat lampolan. Seuraavaksi ovat vuorossa kanien, kanojen ja ankkojen tilat.

Tarkoituksena on, että eläinsuojan käytävillä pääsee liikkumaan esteettömästi. Karsinat puolestaan rakennetaan niin, että sisään näkee tarvittaessa vaikkapa pyörätuolista.

Maatilan piha aidataan kauttaaltaan, jotta lampaat, koirat, kanat ja ankat voidaan tarvittaessa päästää tepastelemaan myös irrallaan.

–  Ajatuksena on, että eläimet saavat kulkea vapaasti ympäriinsä, jos se vain vierailijoille sopii, Hakala-Virkkala sanoo.

– Ideana on, että asiakkaat pääsevät todella kohtaamaan eläimet.

#