maanantai 13.7.2020 | 06:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heli Siirilä muistuttaa, että liikenne on muutakin kuin tiestön kuntoa, tekniikkaa ja polttoaineita – Kolumni Perhonjokilaakson autoiluteemassa

Ke 23.10.2019 klo 07:00

Dieselin tulevaisuus. Tiestön kunto. Autoilun verotus ja maksut. Sähköautojen latauspisteet. Liikenne on säännöllinen aihe mediaotsikoissa ja ihmisten puheissa.

Liikkuminen ja kuljetukset vaikuttavatkin keskeisesti ihmisten ja yritysten arjen sujuvuuteen. Siihen, miten pääsee töihin, kauppaan, kouluun, harrastuksiin ja kotiin. Ja siihen, miten yritys saa tuotteet markkinoille tai pääsevätkö asiakkaat asioimaan yrityksen toimipisteelle. Julkinen liikenne on vähentynyt, eikä sitä ole saatavilla laajoilla alueilla. Henkilöautoriippuvuus on suurta maaseudulla.

Liikenne on kuitenkin muutoksessa monin eri tavoin. Siihen voidaan alkaa vaikuttaa nyt, kuinka muutos näkyy ja hyödynnetään pitkällä tähtäimellä esimerkiksi erilaisilla maaseutualueilla.

Liikennelainsäädäntö uudistui voimakkaasti kesällä 2018. Esimerkiksi viranomaissääntely vähentyi, taksiyrittäjyyteen tuli isoja muutoksia. Myös moniin muihin liikenteen lupaehtoihin säädettiin muutoksia ja helpotuksia.

Liikenne digitalisoituu yhä enemmän. Esimerkiksi digitaalisten ohjelmistojen hyödyntäminen matkojen yhdistelyssä lisääntyy, tiedonhaku ja lippujen hankkiminen älylaitteilla yleistyy.

Uudenlaista palveluntarjontaa alkaa syntyä liikenteeseen. Näitä ovat esimerkiksi matkaketjut ja palvelupaketit, jotka yhdistävät eri kulkuvälineitä yhteen matkalippuun. Tämä hyödyttää esimerkiksi autottomia henkilöitä sekä matkailijoita tai kun haluaa vähentää oman auton käyttöä.

Hallinnolliset uudistukset ovat vaikuttaneet muun muassa liikenneviranomaisten työnjakoihin ja tehtäviin. Lisäksi mahdolliset muutokset sote-palveluissa voivat heijastua siihen tapaan, miten sote-kuljetuksia organisoidaan. Toisaalta kuntien ja valtion talousvaikeudet pakottavat miettimään, miten kaikki liikkumistarpeet hoidetaan jatkossa.

Ihmisten arki ja tavat liikkua ovat vähitellen muutoksessa. Muun muassa avoimuus julkisen liikenteen käyttämiseen on kasvanut, etäosallistumismahdollisuudet ovat yleistyneet. Ilmastonmuutoshuolet saavat ihmisiä miettimään arkisia valintojaan.

Uudet autotekniikat ja -polttoaineet yleistyvät pikkuhiljaa. Autokaupoissa on saatavissa esimerkiksi hybridi-, sähkö- sekä kaasuautoja. Näiden toimivuus Suomen ilmastossa sekä lataus- tai tankkausasemien saatavuus ja sijainnit keskusteluttavat.

Voi siis puhua hyvin läpileikkaavasta muutoksesta. Sen kohtaavat omalla tavallaan asukkaat ja yhteisöt, julkisorganisaatiot, kuljetusyritykset sekä muiden alojen yritykset. Erilaisilla maaseutualueilla muutos näyttäytyy ja konkretisoituu eri tavoilla kuin kaupungeissa. Miten lopulta Perhonjokilaaksossa, siihen voi alkaa vaikuttaa jo nyt.

Kirjoittaja asuu Kaustisella ja on projektipäällikkönä Vaasan yliopiston Levón-instituutissa. Siirilä vetää Maaseudun kuljetusten ja liikkumisen digiboksi -hanketta.

#