lauantai 18.1.2020 | 14:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anna Vehkalampi kirjoittaa kolumnissaan päihteistä: ”Se on täynnä rikkinäisiä ihmisiä rikkomassa toisiaan lisää”

Perhonjokilaakso
Ti 22.10.2019 klo 18:00

Kävin mielenkiintoista ja vilkasta keskustelua entisen huumeidenkäyttäjän ja nykyisen kokemusasiantuntijan Hanna-Mari Kärjen kanssa. Keskustelua johdatteli enemmän ja vähemmän tarpeemme ymmärtää ympäröivää maailmaa. Niinpä keskustelu syventyikin Kärjen entiseen huume-elämään sekä hänen nykytilanteeseensa.

Kärki on omien sanojensa mukaan entinen rapanisti, joka käytti monipuolisesti kovia aineita liki kymmenen vuotta elämästään. Hän on ollut nyt kaksi vuotta korvaushoidossa. Hän toimii myös Tukialus-hankkeessa, joka tekee etsivää päihde- ja mielenterveystyötä.

Kärki on kertonut tarinansa julkisesti Facebookissa, missä tarina sai lämpimän vastaanoton sen rehellisyyden, avoimuuden ja opettavaisuuden vuoksi. Tarina innoitti myös suuret mediat haastattelemaan Kärkeä ja tätä kautta hänestä on muovautumassa yksi positiivisimmista ja upeimmista kokemusasiantuntijoista ikinä. Hän suunnittelee myös omaelämäkerran julkaisemista. Suosittelen lukemaan Kärjen koko tarinan netistä, sillä tämän kolumnin puitteissa en sitä pysty tuomaan julki.

Kärjen tarina on raadollinen. En pystynyt lukemaan sitä ilman, että olisin joutunut pyyhkimään silmäkulmiani. Vaikka tarina onkin saanut onnellisen käänteen, toisin kävi useille hänen ystävilleen ja tutuilleen, joista muistuttavat tänä päivänä enää hautakivet.

Keskustelun aikana Kärki kuvaili huumemaailmaa kylmäksi, kovaksi, hyväksikäyttäväksi, julmaksi ja pirstaleiseksi. ”Se on täynnä rikkinäisiä ihmisiä rikkomassa toisiaan lisää. Se maailma ja elämä ei ole millään tavalla rinnastettavissa normaaliin terveeseen elämään”.

Tämä kaikki oli lohdutonta kuultavaa. Vaikka omaa kokemusta huumeidenkäytöstä ei ole ja koskaan niitä ei ole minulle edes tarjottu, ei tarina toisaalta yllättänyt julmuudellaan.

Huumeidenkäyttäjä joutuu usein valitsemaan elämän ja kuoleman väliltä. On tavattoman surullista, mutta piinaavan totta, että mikäli ihminen valitsee huumeet, voi joutua sanomaan hyvästit monelle elämää ylläpitävälle asialle.

Ajattelen, että yhteiskunnan pitäisi pystyä parempaan päihdehuoltoon.

Päihdehuollon erityispalveluihin tulisi lisätä riittävästi resursseja niin rahallisesti, ajallisesti kuin työntekijäresurssit huomioiden. Erityispalveluihin kuuluu muun muassa ensisuojat, selviämis- ja katkaisuhoitoasemat, terveysneuvontapisteet, kuntoutuslaitokset, päiväkeskukset sekä perinteiset päihdeklinikat.

Myöskin kaikki kokemusasiantuntijat olisivat erittäin tervetulleita kertomaan kokemuksistaan esimerkiksi kouluille ja vanhempainiltoihin. Se olisi paljon tehokkaampaa huumevalistusta kuin pelkästään terveystiedon tunnilla käyty materiaali.

Kuten Kärjen tarina osoittaa, on apua kuitenkin saatavilla, kun sitä on valmis vastaanottamaan.

Jotta kukaan ei menisi näin pitkälle - tulisi niin päättäjien kuin tavallisten kansalaisten puuttua huumeiden käyttöön ja olla valveilla siitä mitä omassa lähipiirissä tapahtuu. Huumeidenkäyttäjiin tulisi suhtautua asiallisesti ja heitä tulisi kohdella täysivaltaisina kansalaisina. Ei väheksyen, kiertäen tai vieroksuen.

Emme saa unohtaa lähimmäistä, vaikka hän olisikin päihteiden orja.

Kirjoittaja on huolissaan siitä, että huumeidenkäyttäjät ovat yhä nuorempia ja pelaavat yhä kovempien aineiden kanssa. Hän haluaa muistuttaa siitä, että yksikin kerta voi olla liikaa ja viedä hengen. Se ei ole pelottelua vaan tosiasia.

#