tiistai 4.8.2020 | 09:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tunkkarin vuodeosastoa uhkaa sulkeminen – Soitessa aiotaan vahvistaa kotiin vietävää hoitoa ja muuttaa Kuntola lyhytaikaisen laitoshoidon paikoiksi

Maija Ahonen
Ke 23.10.2019 klo 13:48 | päivitetty ke 16:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tunkkarin vuodeosasto on jälleen kerran puntarissa, kun Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite yrittää saada kuumeisesti kokoon yhteensä 14 miljoonan euron säästöpakettia.

Yksi osa säästöpaketin luonnosta on nyt Tunkkarin vuodeosaston sulkeminen kokonaan. Virkamiesten valmistelemaa luonnosta esiteltiin Soiten valtuustolle tämän viikon maanantaina. Kyse ei ole vielä virallisesta esityksestä.

Soiten hallitus käsittelee asiaa marraskuussa. Lopullisesta säästöpaketista valtuusto päättää kokouksessaan 9. joulukuuta.

Tunkkarin vuodeosaston kohtalosta on keskusteltu Soitessa aiemminkin. Esimerkiksi viime syksynä Soiten hallitus esitti Soiten valtuustolle, että sekä Tunkkarilla että Kannuksessa vuodeostopaikkoja olisi karsittu 24:stä 18:aan. Valtuusto torppasi esityksen tuolloin kuitenkin yksimielisesti.

Viime keväänä virkamiehet puolestaan esittivät Tunkkarin ja Kannuksen vuodeosastojen yhdistämistä yhdeksi 30-paikkaiseksi osastoksi. Käytännössä tämä olisi tarkoittanut toisen yksikön sulkemista. Tuolloin esitys tyssäsi kuitenkin Soiten hallitukseen, joka äänesti sen kumoon täpärin luvuin6–5.

Soiten hoidon ja hoivan vastuualueen johtaja Maija Juola kertoo, että aikaisempien esitysten laskelmat ovat edelleen olemassa, mutta Tunkkarin vuodeosaston lakkauttaminen ja samanaikaisesti kotiin vietävän avohoidon ja jaksohoidon vahvistaminen ovat tällä hetkellä virkamiesvalmistelussa ykkösvaihtoehtona.

Tässä vaihtoehdossa Perhonjokilaakson kotisairaalatoimintaan lisättäisiin neljä sairaanhoitajaa ja kotihoitoon kaksi sairaanhoitajaa ja kolme lähihoitajaa.

– Kotiin vietävää hoitoa olisi pitänyt pystyä vahvistamaan aikoja sitten, toteaa Juola.

Lisäksi suunnitelmissa on Kaustisen Iltaruskossa sijaitsevan Kuntolan 15 paikan muuttaminen ensi vuoden alussa tehostetusta palveluasumisesta lyhyaikaiseksi laitoshoidoksi. Asiasta päätti Soiten hallitus maanantaina.

Lyhytaikaisen laitoshoidon paikkoja aiotaan käyttää asiakkaiden toimintakyvyn arviointiin ja sairaalasta kotiutuvien kuntouttamiseen. Lisäksi Kuntolassa olisi tilaa myös elämän loppuvaiheen hoitoa tarvitseville.

Omaishoidontuen vapaapäiviin liittyvät intervallipaikat siirretään Kuntolasta palvelutaloihin, jolloin ne ovat lähempänä asiakkaiden omaa kotia.

Tunkkarin vuodeosaston sulkemisen on laskettu tuovan 2,5 miljoonan euron säästöt. Vastaavasti avohoitoon satsattaisiin 0,8 miljoonaa euroa, jolloin nettosäästöt olisivat 1,7 miljoonaa euroa.

– Mikäli Soiten jäsenkunnat pitävät kiinni säästövaateista, tarvittavia euroja ei saada kasaan pelkällä juustohöylätekniikalla, vaan se tarkoittaa kokonaisten toimintayksiköiden tarkastelua, Juola sanoo.

Vetelin kunnanjohtaja Hannu Jyrkkä oudoksuu Tunkkarin vuodeosaston lakkautussuunnitelmaa.

– Kyllä se kuulostaa erikoiselta, että toimintoja hajautettaisiin eri paikkoihin Perhonjokilaakson alueella. Luotan, että tässä löytyy vielä järki, Jyrkkä sanoo.

Hän kertoo, että Vetelin kunnalla on tulossa Soiten kanssa neuvotteluja asian tiimoilta. Tunkkarin sairaalan kiinteistön omistaa kunta.

#