lauantai 11.7.2020 | 13:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Rauno Niiranen kirjoittaa kolumnissaan tuloverotuksesta ja Veikkauksesta: "Rien ne va plus"

Ti 29.10.2019 klo 18:00

Lumihiutaleita hiljalleen, harvakseltaan kuin tunnustellen, vajoaa taivaista. Syysmyrskyn riisumat, pakkasyön jähmettämät koivut piirtyvät kylmänharmaata pilvipeittoa vasten. Viimeiset syksyn viipyilevät joutsenet lentävät kirkkaan valkoisina parvina hyytävänharmaata sumuverhoa vasten. Lähestyvä talvi antaa ensimerkkejään, pohjoinen puhaltaa pakkaset, länsituulet tuovat lumisateet, itäiset viimat viilentävät vedet. Mutta niin kuin keikkuen tulee kevät, niin myös talvella on monta alkua; kun lounaan leudot tuulet alkavat puhaltaa, väistyy julminkin talven alku, vähäksi aikaa.

Leppeät tuulet tuntuvat tuivertavan kotikaupunkini Kokkolan taloudessakin. Tuloverotusta kevennetään neljännestä prosenttiyksiköllä, kouluihin ja päiväkoteihin panostetaan rahallisesti ja vaikka kaupungin ylpeys, potkupallojoukkue KPV putosikin rapasarjaan, riittää sillekin 200 000 euroa. Innosta hehkuen, maakuntalehden etusivulla talousjohtajakin valoi tulevaisuuden uskoa päättäjiin, niinpä ei kaupunginhallitus voinut muuta kuin nuijia esityksen eteenpäin, papukaijamerkillä varustettuna.

Vaikka satunnaisia sisään muuttajia houkuteltaisiinkin alennetulla tuloveroprosentilla, ei varsinaisiin ongelmiin puututa millään keinoin. Kiinteistöveroprosenttiin eikä erilaisiin maksuihin ja taksoihin ole tulossa kevennyksiä, joten kosmeettiset veronalennukset tulevat kaupungin asukkaiden maksettavaksi, kohoavina maksuina tulevanakin budjettivuonna. Pitemmän päälle kovat veroprosentit tulevat vaikuttamaan kaupungin väkilukuun kielteisesti. Vaikka kuluvana vuonna niukasti positiivista kasvua olikin, nopeasti kääntyvät luvut naapurikuntien hyväksi. Vain vakituisilla asukkailla ei ole vaihtoehtoa; maksa ja ole hiljaa.

Veikkaus Oy on ollut viime aikoina julkisuuden valokeilassa ikävine yksityiskohtineen. Kukkahattutädit ovat taas aktivoituneet, ja yleisen hyvän nimissä syyllistäneet tavallista markkamyllyn pyörittäjää häpeässään. Osansa arvostelusta on saanut Veikkaus Oy ylhäisestä rahapelien monopoliaseman norsunluutornistaan. Toimenpiteeksi pelaamisen vähentämiseksi on hätäpäissään keksitty pelikoneiden laajamittainen romuttaminen kauppojen ja huoltoasemien hämäristä loukoista, ja jäljelle jääneiden piilottamista entistä pimeämpiin takahuoneisiin, pois parempien asiakkaiden silmistä. Lyhyt olisi tuon jälkeen siirtyminen täydelliseen kieltolakiin pelikoneiden suhteen.

Sata vuotta sitten oli voimassa alkoholin myynnin täyskieltolaki. Viina kuitenkin virtasi maahan ja mahoihin laajamittaisen salakuljetuksen verkostojen kautta. Jos rahapelit kokisivat täyskiellon, tai edes osittaisen rajoittamisen, ei nykyisenä nettiaikana olisi mitään keinoja rajoittaa rahapelejä pelaavien harrastusta päästä eroon rahoistaan. Nykyisin urheiluun, kulttuuriin ja muihin tarkoituksiin menevät peliautomaattien tuotot virtaisivat veroparatiisien kautta maailman tuuliin.

Niille joita nettipelaaminen ei kiinnosta tai netin käyttö muutoin onnistu, ilmestyisi markettien ja huoltoasemien pimeille parkkialueiden kulmille salaperäisiä ikkunattomia pakettiautoja. Autoissa korttipeli rehottaisi entisaikojen malliin, kuten myös muut paheet, aivan kuten entisaikojen savuisilla savottakämpillä.

Peliongelmaisia on ollut jo antiikin ajoista lähtien, ja tulee olemaan tulevaisuudessakin. Veikkaus Oy on joistakin ylilyönneistä huolimatta kuitenkin tehnyt parhaansa ongelmapelaajien auttamiseksi ja yhteiskunnallisten velvoitteidensa toteuttamiseksi, lisäksi pakollisen tunnistautumisen käyttöönotto pelatessa vähentää pelaamista. Jos jotain parannettavaa olisi, niin peliautomaatteihin voisi lisätä vaihtoehdon ilmaiseksi pelaamisesta, kuten jo on Pelaamo- nettisikasinollaan useamman pelin yhtenä vaihtoehtona.

Rien ne va plus – ei enää panoksia!

#