tiistai 4.8.2020 | 09:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Julkiset hautajaiset, kiitos!

Pe 1.11.2019 klo 16:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haastattelin pyhäinpäiväviikon Perhonjokilaaksoon Matti Ahoa, joka toimii sairaalapappina Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.

Jutussa puhuttiin muun muassa saattohoidosta ja kuolemasta, jotka molemmat ovat keskeinen osa sairaalapapin arkea.

Kun varsinainen haastattelu oli ohi, keskustelu lipsahti siihen, millaisia toiveita ihmisillä on omien hautajaistensa suhteen.

Itse olen ehdottomasti julkisten hautajaisten puolestapuhuja. Vaikka hautajaisten muoto on jokaisen oma asia, haluaisin rohkaista ihmisiä pitämään hautajaiset julkisina. Silloin kenenkään sukulaisen ei tarvitse arpoa, keitä kaikkia olisi hyvä kutsua mukaan peijaisiin. Kun kutsu on julkinen, mukaan saavat tulla ne, jotka itse haluavat.

Jos ihan rehellisiä ollaan, itseäni on alkanut viime aikoina harmittamaan hiljaisten hautausten yleistyminen. Ihmisen elo on yleensä hyvin monisyinen, joten harvoin kukaan sukulainen osaa laatia kattavaa vieraslistaa.

Mielestäni kaikilla, jotka asian niin kokevat, olisi hyvä olla mahdollisuus tulla hautajaisiin. Kuolema nimittäin konkretisoituu yleensä vasta arkun äärellä.

Ja onpa asiassa toinenkin puoli: jos saattojoukot menevät kovin pieniksi, päädytään ennen pitkää tilanteeseen, jossa ihmiset käyvät vain aivan lähimpiensä hautajaisissa, enkä usko sen helpottavan tilannetta yhtään.

Itse olen ainakin kokenut, että läheisen ihmisen hautajaisissa on edes hivenen helpompi olla, kun hautajaiskokemusta on ehtinyt kertyä esimerkiksi kaukaisempien sukulaisten siunaustilaisuuksista.

Ja vaikka hautajaiset ovat aina raskaita päiviä, yhdessä sureminen voimaannuttaa.

Esimerkiksi isänäidin hautajaisissa joku saattoväestä muisteli, kuinka rakastuneelta mummuni näytti nuorena tyttönä, kun hän oli pappani kanssa ensimmäistä kertaa sukulaisissa vierailulla.

Toinen taas kertoi, kuinka mummu oli auttanut naapureita pesemällä lapsiperheen pyykkiä, kun perheen toinen huoltaja oli menehtynyt äkillisesti.

Nämä ovat asioita, joita en todennäköisesti olisi kuullut, jos mummu olisi haudattu aivan pienellä porukalla.

#