maanantai 10.8.2020 | 18:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perholaissyntyinen Kaija Pannula Finlandia-ehdokkaaksi – Kuvakirja kertoo kettujen jutuista

Marjatta Hietaniemi
Ke 6.11.2019 klo 08:45 | päivitetty ke 09:28

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

HELSINKI

Normaalivisiitti Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuuteen tuotti yllätyksen, sillä kandidaattien joukosta löytyi perholaissyntyinen esikoiskirjailija Kaija Pannula. Myös Kettujuttuja – kolme hännäkästä tarinaa -kirjan kuvittaja, turkulaissyntyinen Netta Lehtola on ensikertalainen.

– En muista, että koskaan ennen Finlandia-palkinnon historian aikana olisi tapahtunut, että ehdokkaaksi valittu teos olisi sekä kirjoittajan että kuvittajan esikoisteos, WSOYn lastenkirjallisuuden kustannustoimitta Päivi Kaataja sanoo.

Nykyisin Kouvolassa asuva arkistokirjastonhoitaja Kaija Pannula on syntynyt 1970 Perhon Kokkonevalla. Kirjallisuudenmaisteriksi ja samalla kirjastonhoitajaksi hän valmistui 1998. Sen jälkeen hän on työskennellyt monella paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Kaija Pannula sanoo kirjoittaneensa aina, mutta aika ajoin. Runoja hän on julkaissut lehdissä joskus.

– Siitä on kuitenkin jo niin kauan, etten enää muista, hän vähättelee.

Kettujen tarinasta kirjailija tiesi heti, että se halusi tulla kerrotuksi ja julkikin, kolmisen vuotta kirjan parissa työskennellyt Kaija Pannula sanoo.

– Hänellä on aivan omaehtoinen kertojan ääni, kustantaja kehuu vierestä.

– En ole tätä lapsille edes lukenut, Pannula väittää ja kuuntelee hieman ihmeissään, kun lukijat kertovat lasten halunneen kuulla tarinan useita kertoja.

Yhteistyö kustantajan kanssa sujuikin alun alkaen hyvin.

– Päivi otti tekstin heti hoteisiinsa ja ryhdyimme etsimään kuvittajaa. Myös yhteistyö netistä kuvien perusteella löytyneen kuvittajan kanssa sujui. Lahden muotoiluinstituutissa opiskelevalle Netta Lehtolalle Kettujuttuja-kirjan kuvitus oli opinnäytetyö.

Kirjan tarinat kertovat maalausharrastusta aloittavasta ketusta, jolla on aluksi vaikeuksia aiheiden etsimisessä. Vasta ystäväksi tullut toinen kettu avaa maalaavan ketun silmät näkemään maalattavan maailman ja aiheiden pohjattomuuden. Kirjassa tartutaan kipeisiinkin aiheisiin, kuten yksinäisyyteen, masennukseen ja suruunkin, mutta aiheet jätetään avoimiksi. Ystävyyden avulla vaikeistakin asioista päästään yli, istutetut ruusut versovat ja maalauksiin ikuistetut maisemat ja ystävät eivät häviä koskaan.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuudessa kiiteltiin erityisesti tarinoiden tuhtia elämänviisautta. Kuvakirjaa kuvattiin saumattomaksi yhteistyöksi, jossa tekstin ja kuvituksen balanssi ovat kohdallaan. Mitään ei ole liikaa tai liian vähän.

– Olihan tämä hieno uutinen kuulla päässeensä tällaiseen joukkoon, nykyisin pari kertaa vuodessa Perhossa vieraileva Kaija Pannula sanoo.

Iloa hänelle tuotti myös, että ehdokkaiden joukkoon oli päässyt toinenkin kuvakirja, Teoksen julkaisema Tomi Kontion kirjoittama ja Elina Warstan kuvittama teos Koira nimeltään kissa, eläintarina sekin.

#