maanantai 13.7.2020 | 06:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yrittäjäperheen Whatsapp-ryhmästä löytyi sparraajia – Paikallisia laatutuotteita paketoitiin yrityksille suunnatuiksi joululahjoiksi

"On hullua, että ihmiset tilaa lahjat Kiinasta ja itkee sitten läpi vuoden, kun ei ole töitä", sanoo Kati Kynnäs. Hän perusti Muistan.fi -yrityksen siskonsa Anna Tikkakosken ja miehensä Jussi Pietilän kanssa

Sanni Aho
Ke 13.11.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

VETELI

Tikkakoskien yrittäjäperheen Whatsapp-ryhmä on siitä erikoinen perheryhmä, että siellä on tapana pallotella erilaisia yritysideoita.

Lokakuun lopulla Kati Kynnäs heitti ryhmään idean: yrityksille suunnattuja lahjapaketteja, jotka on koottu lähialueiden yrittäjiltä.

Ajatus todettiin perheryhmässä hyväksi ja sisko Anna Tikkakoski lähti Katin ideaan mukaan. Asiasta innostui myös Katin mies Jussi Pietilä.

– Kati heittelee paljon ideoita, mutta tämä oli niistä paras, naurahtaa Pietilä, jolla ei ole varsinaista yrittäjätaustaa, vaikka hän on pienestä pitäen oppinut myyntityötä sukulaisten perunatilalla muun muassa torimyyjänä.

– Ollaan itsekin mietitty, että miten voitaisiin omalta alueelta ostaa lahjoja ja tukea alueen yrityksiä, kertoo Anna Tikkakoski.

– Taustalla on myös se, että meillä on kymmenen kummilasta ja tavoitteena on aina, että hankittaisiin paikallisia lahjoja heille. On hullua, että ihmiset tilaavat lahjat Kiinasta ja itkevät sitten läpi vuoden, kun ei ole töitä, kertoo Kati Kynnäs.

Kahvipöydässä yrityksen nimeksi nousi Muistan. Se oli lyhyt, ytimekäs ja suomenkielinen.

Siskokset perheineen asuvat lähekkäin Kokkolassa. Perheen juuret ovat Vetelissä, missä asuvat vanhemmat Hannu ja Paula sekä veli Petri perheineen. Sisarusparveen kuuluvat myös Janne ja Antti.

– Ryhmään heitetään monesti kaikenlaista, mutta tämä sai tulta alleen, kertoo Anna.

Nettiä selailemalla lähiseudulta löytyi monta pientuottajaa, joiden tuotteita kahteen pakettiin kerättiin. Perhonjokilaaksosta löytyi veteliläisen Green Financen karpalomehu, Leponiemen tilan lihaa sekä Luontevan saippua. Säilyviä herkkutuotteita tai design-esineitä lahjapaketteihin löytyi Kokkolasta, Pietarsaaresta, Kälviältä ja Kalajoelta. Erilaisia pakettivaihtoehtoja on kaksi erilaista ja paketit on suunnattu juurikin yrityksille.

– Moni tuote luomua ja on pyritty siihen, että tuote on valmistettu lähialueella, kertoo Tikkakoski.

Ajatuksena on myös se, että paketti toimii paikallisena liikelahjana.

Idea lahjapaketeille tuli vähän myöhään ja yrittäjät tiedostavat sen. Moni yritys on päättänyt joulun lahjoistaan jo kesällä. Lahjapaketit haluttiin kuitenkin kerätä markkinoille jo nyt, sillä se on mahdollisuus kerätä oppia ensi vuodelle.

– Samalla me saamme vinkkiä uusista tuotteista ja löydämme uusia. Moni on esimerkiksi toivonut omien palvelujensa lahjakortteja, joten tämä on testivuosi, kertoo Tikkakoski.

Jokaisella yrittäjistä on vielä päivätyönsä eikä kukaan ole niistä luopumassa.

– Mutta kyllä me katsotaan tätä vähän pidemmälle. Uskotaan paikallisuuteen, sanoo Pietilä.

– Meiltä on toivottu ympärivuotisia liikelahjoja ja myös mahdollisuutta valikoida tuotteet yksitellen paketteihin, kertoo Kynnäs.

Perheessä yrittäjyyden tuomat arvot ja paikallisuus ovat tärkeitä.

– Yleensä ihmiset ovat onnellisia, kun tekevät yhden päivätyön ja se on siinä. Tätä meidän asennetta on vaikea kaikille selittää, kun eihän tässä ole mitään järkeä, naurahtaa Kyngäs.

– Yrittäjyydessä pelätään usein epäonnistumista. Jos ei uskalla koittaa, ei voi myöskään mitään voittaa, Kynnäs sanoo.

#