lauantai 11.7.2020 | 13:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kaksi kyläkauppaa Perhonjokilaaksosta haki valtion tukea – Maaseudun kyläkaupat jättivät Ruokavirastolle yli 200 hakemusta

Maija Ahonen
Ke 13.11.2019 klo 14:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Maaseudun kyläkaupat jättivät ennakoitua enemmän kyläkauppatuen hakemuksia lokakuun lopussa päättyneessä haussa. Ruokavirasto sai yli 200 hakemusta, vaikka noin sataa odotettiin. Ruokaviraston mukaan tuki kiinnosti myös uusia, tänä vuonna kyläkaupan avanneita yrittäjiä. Ylitarkastaja Tommi Alanko kuitenkin arvioi, että hakijoiden joukossa on myös sellaisia tahoja, jotka eivät täytä kyläkauppatuen kriteereitä.

Perhonjokilaakson levikkialueelta kyläkauppatukea hakivat M-market Lukkari Ullavasta sekä Räyringin Sale Vetelistä.

Ruokavirasto on aloittanut hakemusten käsittelyn. Kyläkauppatukeen eli päivittäistavarakauppapalvelun avustukseen varattu miljoonan euron määräraha jaetaan tukikelpoisten hakijoiden kesken niin, että yksi kyläkauppa voi saada korkeintaan 22 500 euron tuen. Myymäläautopalvelua tarjoava kyläkauppa voi kuitenkin saada tukea korkeintaan 30 000 euroa. Tuen määrä voi olla maksimimääriä pienempi, jos tukikelpoisia hakijoita on paljon.

Kyläkauppatuki oli nyt ensimmäistä kertaa haettavissa Suomessa. Ruotsissa vastaava avustus on ollut käytössä vuodesta 2016 lähtien. Tuen tarkoitus on edistää harvaan asutun maaseudun palveluiden saatavuutta. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomessa on nykyisellään noin 200 kyläkauppaa ja määrä vähenee.

#