lauantai 11.7.2020 | 13:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soite oikoo Perhonjokilaakson sote-palveluista liikkeellä olevia huhuja

Riikka Sipilä
Pe 15.11.2019 klo 13:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite suunnittelee säästöjen nimissä palvelurakenteen muutoksia myös Perhonjokilaaksossa. Nämä suunnitelmat ovat aiheuttaneet alueella kiivasta keskustelua, ja Soiten mukaan liikkeellä on myös virheellisiä huhupuheita.

Soite tiedottaa, että suunnitelma Vetelissä sijaitsevan Tunkkarin vuodeosaston toiminnan päättymisestä nykyisessä muodossaan ei vaikuta terveyskeskusten, neuvolan tai hammashoidon palveluihin alueella.

Tunkkarilla jatkuu nykyisen laajuinen ”Sote-keskus”, jota Pajala Kaustisella tukee sosiaalipalveluiden osalta. Perhossa puolestaan jatkaa nykyisessä laajuudessaan ”Sote-asema” ja Halsualla ”Soite-piste”.

Tunkkarin nykyisellä vuodeosastolla lääkäripalvelut ovat saatavana maanantaista perjantaihin virka-aikana. Jaksohoidossa, kuten Kuntolassa, tehostetussa palveluasumisessa ja kotihoidossa vastuulääkäripalvelu on käytettävissä vuoden jokaisena päivänä 24 tuntia vuorokaudessa. Näin ikäihmisten päivystyskäyntien määrää Kokkolan yhteispäivystyksessä on laskenut merkittävästi.

Kotihoitoa ja kotisairaalatoimintaa on tarkoitus vahvistaa siirtämällä henkilökuntaa vuodeosastotyöstä kenttätyöhön. Perhonjokilaaksossa on pulaa erityisesti avohoidon palveluista.

Soiten mukaan Perhonjokilaakson palvelurakenne on tällä hetkellä painottunut liiaksi laitoshoitoon tai ympärivuorokautiseen hoitoon. Tilanne on johtanut siihen, että riittävän vahvaa avohoitoa ei ole ollut varaa rakentaa.

Soiten suunnitelman lähtökohta on, että vuodeosastohoito on aina ”poikkeustila” ihmisen elämässä. Ihminen pitäisi saada kotiutettua mahdollisimman pian, sillä tutkimustulokset vahvistavat että ihminen toipuu ja kuntoutuu aina parhaiten omassa kodissaan.

Yhteistyötä kotihoidon, jaksohoidon, tehostetun palveluasumisen ja kotisairaalan kesken on tarkoituksena syventää. Tunkkarin vuodeosastosta luopumisen myötä Perhonjokilaakson jaksohoitoyksikkö Kuntolan toimintaa vahvistettaisiin.

Kuntolan vahvistettuun jaksohoitoon voisivat siirtyä muiden muassa keskussairaalasta kotiutuvat potilaat sekä henkilöt, jotka tarvitsevat kuntoutusta tai elämän loppuvaiheen hoitoa, saattohoitoa. 15-paikkainen Kuntola toimisi tiiviissä yhteistyössä kotisairaalan sekä kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen kanssa.

Tehostetun palveluasumisen yksiköt sijaitsevat jatkossakin jokaisessa Soiten alueen kunnassa. Senioriasumista olisi Soiten mielestä tarpeen lisätä etenkin Kaustiselle ja Veteliin. Senioriasuminen on oman kodin ja ympärivuorokautisen hoivan välimuoto, ja omaan kotiin on mahdollista saada erilaisia tuki- tai hoivapalveluja tarpeen mukaan.

Kotihoitoa annetaan potilaille, joille se on turvallinen vaihtoehto potilaan kokonaistilanne huomioiden – ketään ei ole tarkoitus jättää kotiin liian huonossa kunnossa, Soite muistuttaa.

#