Paikallisuutiset

Nimipäivä: Opettajan työstä haaveillut Heini Kaustinen yllätti kaikki ja kouluttautui ensin matkaoppaaksi ­– Luokkahuoneessa on ollut hyötyä ulkomailla opitusta arabiasta

Torstain nimipäivähaastattelu vie Vetelin keskuskoululle, jossa nimipäiväänsä viettäväHeini Kaustinen on töissä. Heini toimii nyt toista lukuvuotta koululla tavallisena luokanopettajana. Tällä hetkellä hänellä on luotsattavanaan viidesluokkalaisten ryhmä.

Talon opettajakuntaan Heini on kuulunut vuodesta 2016, jolloin hän tuli valmistavaksi opettajaksi maahanmuuttajalapsille. Ennen Veteliä Heini oli tehnyt samankaltaista työtä Oravaisissa.

Opettajan työ on ollut Heinin lapsuuden haaveammatti, mutta aivan suorinta mahdollista reittiä hän ei ole haavettaan kohti suunnistanut. Mutta ei mennä ihan vielä siihen, vaan koukataan ensin lapsuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuten sukunimestä voi otaksua, Heini Kaustinen on kotoisin Kaustiselta. Siellä hän kasvoi ja kävi koulunsa peruskoulun viimeistä vuotta lukuun ottamatta. Kahdeksannen luokan jälkeen Heini muutti äitinsä luokse Pietarsaareen.

Hinku maailmalle oli kova niin kuin sen ikäisillä yleensä on. Heini Kaustinen

– Hinku maailmalle oli kova niin kuin sen ikäisillä yleensä on. Ajattelin, etten enää ikään palaa takaisin, Heini nauraa.

Ylioppilaaksi Heini kirjoitti Pietarsaaren lukiosta vuonna 2008. Valkolakin saatuaan hän haki opiskelemaan matkaoppaaksi. Se oli järkytys perheelle, sillä kaikki olettivat hänen ilman muuta hakeutuvan kasvatusalan koulutukseen heti lukion jälkeen.

– Se oli varmasti ainoa kerta, kun olen äidin kanssa riidellyt. Tai ei ehkä riidelty, mutta kovaäänistä keskustelu oli, Heini muistelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perheen kauhisteluista huolimatta Heini piti päänsä ja meni opiskelemaan matkaoppaaksi Päivölän opistoon Valkeakoskelle. Koulutus kesti kuusi kuukautta, joka on pisin mahdollinen alan koulutus Suomessa.

Valmistumisensa jälkeen Heini työskenteli hetken aikaa sijaisena Pietarsaaressa vanhassa koulussaan. Vaikka pesti olisi jatkunut, veri veti maailmalle.

Huhtikuussa 2009 Heini muutti rohkeasti kimpsuineen ja kampsuineen ensin Kreikkaan, jossa hän työskenteli yhden kesäkauden oppaana Rhodoksella. Tämän jälkeen Heini siirtyi matkaoppaaksi Egyptiin. Siellä hän on oppi muun muassa arabiaa, josta on ollut myöhemmin paljon hyötyä maahanmuuttajien kanssa työskennellessä.

Vaikka Heini viihtyi ulkomailla hyvin, hän tiesi jossain vaiheessa palaavansa takaisin kotimaahan. Vanha haaveammatti ei ollut unohtunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oli selvää, että haluan vielä opiskella ja perustaa myös perheen, Heini kertoo.

Lopulta paluu kotimaahan tapahtui hieman nopeammin kuin hän oli osannut arvatakaan. Heini matkusti Suomeen tammikuussa 2011 nielurisaleikkaukseen. Tämän jälkeen hänen oli määrä palata takaisin Egyptiin. Maassa puhkesi kuitenkin vallankumous, eikä sinne ollut enää paluuta.

– Kaikki tavaranikin jäivät sinne. Samoihin aikoihin olisi pitänyt hakea seuraavaksi kaudeksi uuteen kohteeseen. Päätin sitten jäädä Suomeen, koska olin jo täällä valmiiksi, Heini kertaa.

Asettuminen takaisin Suomeen ei kuitenkaan tuntunut helpolta muutaman intensiivisen matkaopasvuoden jälkeen. Heini päätti kuitenkin sinnitellä kulttuurishokin yli ja pysytellä kotimaan kamaralla.

– En uskaltanut lähteä ensimmäisen vuoden aikana ulkomaille edes lomamatkalle, sillä pelkäsin, etten enää palaisi takaisin Suomeen.

Pikku hiljaa elämä alkoi kuitenkin Suomessa rullata töitä ja opintoja tehdessä. Perheenkin hän perusti, ja Eino-poika syntyi vuonna 2014.

Erottuaan miehestään ja saatuaan töitä Vetelistä Heini päätti muuttaa poikansa kanssa Kaustiselle, jossa asui edelleen hänen isä ja veli perheineen. Vaikka hän oli ollut synnyinpitäjästään pitkään pois, kotiutuminen kävi lopulta sutjakkaasti.

– Asiat sujuivat joustavasti ja apua sai, Heini kertoo.

Hän vannoikin, ettei enää ikinä muuta Kaustiselta pois, sillä synnyinpitäjässä oli kaikki, mitä hän hyvään arkeen kaipasi. Paitsi uusi rakkaus, joka löytyi Kokkolasta. Sinne päätyivät lopulta myös Heini Eino-poikansa kanssa. Muuttokuorma siirrettiin kaupunkiin viime kesänä.

– Yritin kyllä houkutella miestä muuttamaan Kaustiselle, mutta hänellä oli talo Kokkolassa.

Tänään torstaina nimipäiväänsä juhliva Heini Kaustinen on saanut nimensä kaimansa Heini Aspforsin mukaan. Hakiessaan Heinin veljeä seurakunnan päiväkerhosta, Heinin äiti oli törmännyt kirkkoherra Raimo Aspforsin Heini-puolisoon.

– Äiti oli heti ajatellut, että siinähän olisi sopiva nimi tytölle, Heini Kaustinen kertoo.

Ja niin Heinistä tuli Heini.

Nimipäiväänsä Heini ei juhlista syntymäpäivän tavoin, mutta jotain ekstraa päivään yleensä kuitenkin kuuluu.

– Joskus se voi olla vaikkapa lättyjen paistamista, joskus taas leivos.

Muistona opasvuosista Heini kuljettaa avaimia matkatoimiston avainnauhassa.
Muistona opasvuosista Heini kuljettaa avaimia matkatoimiston avainnauhassa. Kuva: Maija Ahonen
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä