Paikallisuutiset

"Lapset syö tässä koulussa saman verran kuin kirkolla" – Köyhäjoen koulun lakkauttamisen kuulemistilaisuudessa kritisoitiin kymppitonnien säästöjä

Kunnanvaltuustolle on joulukuussa tulossa päätettäväksi Köyhäjoen koulun lakkauttaminen. Kuntalaisten kuulemistilaisuus järjestettiin keskiviikkona. Koulun lakkauttamisen lasketaan säästävän vuositasolla 81 000 euroa.

Keskiviikkoiltana Köyhäjoen Mäntymajalle "neutraaliin tilaan" on saapunut kourallinen kyläläisiä sekä saman verran kuntapoliitikkoja sekä viranhaltijoita. Alkamassa on Köyhäjoen koulun lakkauttamista puiva kuulemistilaisuus.

Köyhäjoen koulussa on tänä lukuvuonna 19 oppilasta. Ennusteen mukaan oppilasmäärä pyörii vuoteen 2024 saakka 17–20 oppilaan välillä.

Sivistysjohtaja-rehtoriMailis Tastula perusteli Köyhäjoen koulun lakkauttamisen nostamista päätöksentekoon sillä, että Kaustisella on 2000-luvun alussa päätetty koulun vähimmäiskooksi 20 oppilasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En olisi ikinä uskonut, että Köyhäjoenkin kohdalla lapsimäärässä tapahtuu näin nopeaa vähenemistä, vaikka perusopetuksen oppilasmäärät ovat Kaustisella muuten nousseet, sanoo Tastula.

Sitä kaivosta on monta vuotta jo odotettu. Mailis Tastula Sivistysjohtaja-rehtori

Köyhäjoella oppilasmäärät luokissa ovat huomattavasti muita Kaustisen kouluja pienemmät.

– Tässä pitää myös ajatella yhdenvertaisuutta, kun kuntalaisten palveluja järjestetään, perustelee Tastula.

Säästöjä syntyy kouluverkkoselvityksen mukaan yhden opettajan palkan verran, laskennallisesti 50 000 euroa vuodessa. Lisäksi ruoan kuljetus ja siivous säästäisi 25 000 euroa, tilojen ylläpito 6000 euroa. Koulukyydit maksaisivat suunnilleen saman verran.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyläläiset pitivät laskettuja säästöjä vähäisinä ja kylän elinvoiman menetystä suurena. Lisäksi tilojen ahtaus kirkonkylällä sapetti.

– Köyhäjoella on oppilaita liian vähän, mutta liian paljon vietäväksi kirkolle, totesi köyhäjokinenMatti Myllymäki.

Hänen 10- ja 12-vuotiaat poikansa käyvät Köyhäjoen koulua.

– Minun lapseni syövät tässä koulussa saman verran kuin kirkolla, Myllymäki jyrähti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuulemistilaisuudessa syntyi keskustelua erityisesti koulukyydityksistä. Vanhemmat kritisoivat koulupäivien venymistä.

Pajuojalta kirkonkylälle matka kestää aikataulujen mukaan 35 minuuttia. Aamukyyti ja iltapäivän viimeinen kyyti on köyhäjokisilla lapsilla Ahon linja-autolla ja päivällä kirkonkylältä lähtee kaksi taksikyytiä.

Laskennallisesti lasten kuljettaminen Köyhäjoelta kirkonkylälle ei nostaisi kouluverkkokuljetuksen mukaan kustannuksia. Samat kyydit ajetaan jo nyt yläkoululaisille.

Köyhäjoen koulu valmistui vuonna 1963.
Köyhäjoen koulu valmistui vuonna 1963. Kuva: Sanni Aho

KöyhäjokisellaTiina Haukilahdella on 2- ja 4-vuotiaat lapset. Hän pitää kohtuuttomana sitä, että Köyhäjoen koulun lakkauttamisella säästetään niin vähän ja sitä, että 20 oppilaan raja on suositus, ei sääntö.

– Vuosituhannen vaihteessa valtuusto on päättänyt rajan, mutta siitä on jo 20 vuotta aikaa. Nyt on huomioitava kokonaistilanne, sanoi Haukilahti kuulemistilaisuudessa.

Hänen mukaansa Köyhäjoella kyläläiset ovat siinä luulossa, että koulun lakkauttaminen on jo lopullisesti päätetty.

– Kuka tästä asiasta hyötyy? Ei ainakaan kyläläiset, toteaa Haukilahti.

Matti Myllymäki kritisoi esitettyjä säästöjä.

– Ensi vuodelle tulee yhden opettajan säästö, mutta miten jos seinät pullistelee kirkonkylällä jo nyt. Pitääkö vuokrata tiloja lisää, kyseli Myllymäki.

Mailis Tastula myönsi, että kirkonkylällä on haasteita saada kaikki oppilaat tiloihin mahtumaan niin pitkään, kun musiikkilukio toimii väistötiloissa.

Myllymäen ja Haukilahden mukaan kylällä on koulun suhteen jo tappiomieliala.

Valtuuston 2. varapuheenjohtajaMarko Rahkonen (ps.) käytti kuulemistilaisuudessa kaivoskorttia. Keliberin mahdollinen tuleminen saattaisi tuoda kylälle lisää asukkaita ja muutamakin lapsiperhe vaikuttaisi oppilasennusteeseen.

– Oisko hyvä vielä kahtoa. Täällä on hyvä ja toimiva ehjä koulu, sanoo Marko Rahkonen.

– Sitä kaivosta on monta vuotta jo odotettu. Samaa Rahkosessakin ajatellaan ja toivotaan. Kokkolassa Rahkonen sai lisäaikaa, vastasi Tastula.

Kuulemistilaisuudessa muistutettiin myös, että kirkonkylän täpötäysi koulu ei houkuttele uusia kuntalaisia. Tulijat saattavat valita naapurikunnan täpötäyden koulun vuoksi.

Köyhäjoen koulun tasearvo kunnan kirjanpidossa on kouluverkkoselvityksen mukaan 214 316 euroa ja vuosittaiset poistot noin 10 700.

Kaustisella lakkautettiin Vintturin ja Jylhän alakoulut vuonna 2006 ja Salonkylän koulu vuonna 2008.

Köyhäjoen koulupiiri muodostettiin virallisesti vuonna 1896. Kaksikerroksinen hirsinen kansakoulu valmistui Köyhäjoelle vuonna 1927. Sotien jälkeen Köyhäjoen koulupiiri oli oppilasmäärältään Kaustisen toiseksi suurin Kirkonkylän jälkeen ja oppilaita oli yli 100 aina 1960-luvulle saakka.

Nykyinen koulurakennus valmistui vuonna 1963. Köyhäjoen koululta on matkaa Kaustisen keskustaan noin 15 kilometriä.

Köyhäjoen koulun lakkautusprosessi

- Köyhäjoella oppilasmäärä oli lukukauden alussa 19 oppilasta. Määrä alitti valtuuston määrittelemän 20 oppilaan rajan. Raja on päätetty 2000-luvun alussa kunnanvaltuustossa kyläkoulun alimmaiskooksi.

- Sivistysjohtaja-rehtori Mailis Tastula teki kouluverkkoselvityksen syyskuussa.

- Syyskuun alussa Köyhäjoen koululla pidettiin vanhempainilta, jossa koulun lakkauttamisasia tuotiin esiin.

- Kaustisen sivistyslautakunta käsitteli ensimmäisenä Köyhäjoen koulun lakkauttamisen kokouksessaan 1.10.2019. Asia hyväksyttiin ilman äänestyksiä ja lakkauttamisasia eteni kunnanhallitukseen.

- Kunnanhallitus käsitteli asian kokouksessaan 4.11. Lakkauttamista päätettiin esittää kunnanvaltuustolle. Kunnanhallitus ei äänestänyt asiasta.

- Avoin kuulemistilaisuus yleisölle järjestettiin Köyhäjoen Mäntymajalla keskiviikkona 27.11. Tilaisuudessa esiteltiin kouluverkkoselvitystä ja kuultiin kyläläisiä.

- Kuntalaisilla on mahdollisuus ilmaista mielipiteensä Köyhäjoen koulun lakkauttamisesta 4. joulukuuta saakka. Kirjalliset mielipiteet koostetaan kunnanvaltuuston kokoukseen.

- Kunnanvaltuusto kokoontuu päättämään Köyhäjoen koulun mahdollisesta lakkauttamisesta joulukuussa. Kokous pidetään näillä näkymin 16. joulukuuta.

- Esityksen mukaan ensi syksystä lähtien esikoululaisista toiseen vuosiluokkaan kuljetettaisiin kouluun Kirkonkylälle ja viimeiseksi lukuvuodeksi koululle jäisivät vielä vuosiluokat 3.–6. yhden opettajan sekä 1,6 koulunkäynninohjaajan alle.

- Mikäli esitys hyväksytään, lakkautettaisiin Köyhäjoen koulu 1.8.2021.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä