tiistai 22.9.2020 | 23:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Mielekästä koulunkäyntiä, kielimuurin ylitystä ja yllättävä kulttuurishokki: Vaihto-oppilaan elämää Perhossa

Riodejaneirolainen Juliana Wong on yksi Perhon lukion viidestä vaihto-oppilaasta. Pieni maalaiskylä on hänen kotikaupunkinsa vastakohta monella tavalla, mutta juuri sitä hän haluaa.

Konsta Hietaniemi
Ma 13.1.2020 klo 12:50 | päivitetty ma 12:53

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PERHO

Lentopallon äänet kaikuvat koulun liikuntasalista etsiessäni tuttujen opiskelijoiden joukosta Perhon tällä hetkellä ainoaa brasilialaista. Julianan pirteästä olemuksesta ei juurikaan huomaa äskettäisen matkan aiheuttamaa väsymystä. Semester-vaihdossa olevat ovat nimittäin juuri edellisenä päivänä kotiutuneet vaihto-oppilasjärjestö AFS:n vetämältä Lapin-matkalta, mikä järjestettiin heille nyt ensimmäistä kertaa.

Juliana Wong Mendonça on yksi Keski-Pohjanmaan yhdeksästä ja Perhon lukion viidestä AFS-vaihto-oppilaasta. Noin 70 opiskelijan lukiolle kyseessä on suorastaan hämmentävä määrä, ja monet tuttuni ovat olleet yllättyneitä kuullessaan, että noin kolmen tuhannen asukkaan Perhossa yleensäkään on vaihto-oppilaita.

Ohjaava opettaja Terhi Möttönen arvioi syyksi halukkaiden isäntäperheiden määrän kasvun. Vaihto-oppilaat sijoitetaan satunnaisesti ympäri Suomea ja Perhossa yhä useammat perheet ovat innostuneet oppilasvaihdon tuomista mahdollisuuksista.

Perhon lukion tämän lukuvuoden vaihto-oppilaat: Emily Alagia ITA, Annalisa Caporali ITA, Juliana Wong BRA, Esra Dinç TUR, Victoria Arriaga Borja MEX. Emily ja Juliana ovat jo palanneet kotimaihinsa.
Konsta Hietaniemi

Noin kahdenkymmenen opiskelijan ryhmällä on seuraavaksi ohjelmassa uskontoa. Opettaja antaa noin vartin mittaisen alustuksen tunnin aiheeseen liittyen, lopun tunnista ollen varattu itsenäiselle työskentelylle.

Opetus tapahtuu täysin suomeksi. Jotkut opettajat tiivistävät tunnin olennaisimmat asiat myös englanniksi, mutta pääosin vaihto-oppilaiden opiskelu on melko itsenäistä. Tämän Juliana ottaa yhtenä niistä haasteista, joita hän lähti Suomen vaihdollaan hakemaan.

– Ymmärrän suomea melko hyvin, mutta en osaa puhua sitä paljoakaan, hän kertoo.

Juliana on opiskellut Brasiliassa saksaa ja myös käynyt siellä useamman kerran, mutta Suomi oli silti hänelle ainoa realistinen vaihtoehto.

– Minulla oli tarve irtautua hetkeksi omasta todellisuudestani ja kokea asioita oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Halusin kokea Suomen koulutusjärjestelmän ja nähdä, miksi se on maailman parhaiden joukossa, hän kertoo.

Vaihto Riosta Perhoon oli juuri sellainen irtiotto mitä Juliana kaipasi.
Konsta Hietaniemi

Julianan isäntäperhe löytyi viime tingassa, minkä vuoksi Perhoon saapuminen oli entistäkin enemmän hyppy tuntemattomaan. Rio de Janeiroon verrattuna nähden täysin erilaiseen maailmaan sopeutuminen sujui verrattain helposti, sillä Juliana halusi mieluiten juurikin pieneen maaseudun kylään. Hän myös kertoo AFS:n valmistaneen hänet vaihtoon hyvin.

Perhon suurin kulttuurishokki tulikin varsin odottamattomalta suunnalta. Julianan ja muut vaihto-oppilaat nimittäin yllätti täysin perholaisten näkyvä uskonnollisuus. Huomattava osa lukion opiskelijoista, kuten yleensäkin perholaisista, on vanhoillislestadiolaisia, mikä ei täysin vastannut Julianan ennakkokäsitystä Suomesta liberaalina, progressiivisena maana. Siitä huolimatta hän suhtautuu asiaan avoimin mielin, olihan uuden todellisuuden kokeminen hänen tavoitteensa alun perinkin.

Kotiutuminen Perhoon on kuitenkin sujunut hyvin. Suuri kiitos tästä kuuluu Julianan isäntäperheelle, mutta myös muut lukiolaiset ovat ottaneet hänet lämpimästi vastaan. Yhteisöllisyys onkin hänen mielestään pienen lukion suurimpia vahvuuksia.

– Koulussani Riossa oli saman verran oppilaita kuin Perhossa asukkaita, täällä olemme kaikki melkein kuin yhtä perhettä, hän naurahtaa. Syksyn myötä myös yleinen stereotypia juroista suomalaisista on hälvennyt.

– Englannin puhumisessa he kylläkin ovat hiukan ujoja.

Menen seuraavaksi mukaan yhteiskuntaopin tunnille, missä puhumme Suomen eduskuntapuolueista. Opettaja keskustelee välillä Julianan kanssa Brasilian poliittisesta ilmapiiristä ja kontrasti omaan maahamme saa englantia ymmärtävän osan luokasta huvittumaan. Yhteiskuntaoppi on yksi Julianan suosikkiaineista sillä politiikasta ei Brasilialaisissa kouluissa juurikaan puhuta. Tunnin lopuksi aiheesta pidetään Kahoot-visa, jonka kysymykset yritämme opettajan kanssa mahdollisimman nopeasti kääntää englanniksi.

Siinä missä koulunkäynti on Julianalle suorastaan ihanteellista, jättää Perho vapaa-ajan mahdollisuuksissaan vielä toivomisen varaa, varsinkin kun kotoutumisesta on siirrytty tavanomaiseen arkeen. Asiaa ei auta sekään, että hänen isäntäperheensä asuu noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Juliana ei myöskään ole luontoihminen, mikä eittämättä tekee Perhossa viihtymisestä vaikeampaa.

Hyvät puolet kuitenkin vievät voiton. Vaikka Julianan toiveena olisikin ollut hiukan Perhoa suurempi paikka, asuu hän täällä paljon mieluummin kuin esimerkiksi Helsingissä. Kyseessä on hänelle monellakin tapaa unohtumaton kokemus sekä juuri sellainen irtiotto jota hän kaipasi. Vaihto-oppilailla on myös annettavaa perholaisille, sillä kuten Juliana asian tiivistää, opiskelijavaihto on aina molemminpuolinen kokemus. Lähtiessäni hän vielä halaa minua, asia jota suomalaiset eivät hänen mukaansa tee läheskään tarpeeksi.

Konsta Hietaniemi opiskelee journalismia Voionmaan koulutuskeskuksessa Tampereella ja tämä juttu tehtiin reportaasikurssia varten marras-joulukuun vaihteessa.

#