maanantai 24.2.2020 | 07:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Teatteriarvio: Pystymehtän Tähtimatkaaja valaisee marraskuisinta tammikuuta koskaan

Tehokas ensemble pystytti tyhjälle kaupalle teatteritilan, jossa klassikkotarina nousee eloon esiintyjiensä voimin.

Sanni Aho Perhonjokilaakso
La 18.1.2020 klo 14:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ali-Haapalan entisen kaupan tiloihin Ullavaan on noussut suurella lavastustyöllä mustanpuhuva katsomo ja näyttämö harrastajateatteri Pystymehtän tarpeisiin.

Kokkolan seudun opiston näytelmäpiirinä toimivan Pystymehtän teoksessa on tällä kertaa mukana harrastelijanäyttelijöitä Ullavalta, Halsualta, Vetelistä ja Lestijärveltä.

Antoine de Saint-Excupéryn alkuperäinen ihastuttava kirja, sitoutuneet näytelmäharrastajat, Katja Hakalan laulut ja musiikki sekä lähinnä puvustuksella ja valaistuksella toteutetut moninaiset kohtaukset tuovat avaruuden ja aavikon keskelle marraskuisinta tammikuuta koskaan.

Pikku prinssin tarina on Katja Hakalan mukaan lapsille satu ja aikuisille aforismikokoelma. Näytelmän loppukohtausten vuoksi Hakala ei pidä näytelmää lasten näytelmänä.

Käärmeenä kiemurtelee Niina Siirilä ja Tähtiäisenä Anniina Haka.
Sanni Aho

Se on ehkä turhaa varovaisuutta, sillä näytelmän Tähtiäisen lähtö kotiplaneetalleen Käärmeen avustuksella tai lentäjä Antonin kohtalo hoitajien käsissä ovat jopa kesyjä verrattuna netin videotarjontaan. Toki teatteri tuo asian lähemmäs ihoa, mutta jos vain kouluikäisen tai jopa teinin saa irroittautumaan älylaitteestaan, on Tähtimatkaaja erinomainen vaihtoehto.

Lentäjä Anton (Juha Korkeakangas) on tehnyt pakkolaskun autiomaahan. Tähtiäinen (Anniina Haka) saa pohtimaan ihmisyyttä ja eri rooleja.
Sanni Aho

Tähtiäisen roolissa nähtävä Anniina Haka loistaa lempeällä esiintymisellään ja Juha Korkiakangas sitoo tarinan yhteen lentäjänä. Näytelmän nuorin 9-vuotias Martta Linnarinne on rohkea esiintyjä. Roosa Hautamäki, Emma Honkala, Kirsi Korkeakangas, Venla Korkeakangas,Sini Pulkkinen, Marika Siirilä ja Niina Siirilä nähdään näytelmässä monipuolisissa rooleissa, joiden välillä tunnelma vaihtuu puvustuksen ja valaistuksen avulla.

Katja Hakala on itse säveltänyt ja sanoittanut näytelmässä kuultavat 14 kappaletta itse vastaa näytelmän musiikista pianolla säestäen. Kitarassa ja laulussa kuultava Nuutti Kaunisto hyppää tarpeen mukaan myös lavalle useampaan rooliin ja Kauniston esittämä ”Kestävä rakkaus” on yksi näytelmän keskivälin helmistä.

Katja Hakala on saanut tällä kertaa lyhennettyä ohjauksensa pituutta. Tähtimatkaajan kesto väliajan kanssa on hiukan yli kaksi tuntia, minkä viettää mielellään taitavasti tehdyn paikalliskulttuurin parissa. Kokemusta parantavat myös ammattilaisten toteuttama äänentoisto, eikä matala tila haittaa esitystä.

Tähtimatkaajan ensi-ilta Ullavassa 18.1. Dramatisointi, musiikki ja ohjaus Katja Hakala. Rooleissa Anniina Haka, Roosa Hautamäki, Emma Honkala, Nuutti Kaunisto Juha Korkeakangas, Kirsi Korkeakangas, Venla Korkeakangas, Martta Linnarinne, Tanja Linnarinne, Sini Pulkkinen, Marika Siirilä, Niina Siirilä. Valot ja äänet: Mats Hästbacka, Jukka Kleemola, Kerkko Linnarinne, Markus Kunelius. Pukusuunnittelu: Katja Hakala, Auli Korkeakangas, Kirsi Korkeakangas, Marika Siirilä, Niina Siirilä.

Näyttelijät muuntautuvat moneksi.
Sanni Aho

#