keskiviikko 5.8.2020 | 16:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Keskusteluapua Korjaamolta – Riitta Seppä opiskeli eläkepäivillään sielunhoitoterapeutiksi

Maija Ahonen
Su 2.2.2020 klo 21:26

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vuosi sitten sielunhoitoterapeutiksi valmistunut kaustislainen Riitta Seppä on avannut oman vastaanoton Kaustiselle Pajalan Korjaamolle.

Seppä ottaa asiakkaita vastaan sopimuksen mukaan, sillä hän tekee töitä eläkkeeltä käsin.

– En oikein osaa olla jouten, hän naurahtaa.

Eläkkeellä työskentely ei ole Sepälle vierasta, sillä hän toimi toissa vuonna seitsemän kuukautta diakonissan sijaisena Kaustisen ja Ullavan seurakunnassa.

– Se oli todella silmiä avaava kokemus, kertoo Seppä, joka on ollut muuten mukana seurakuntatyössä vuosikymmeniä vapaaehtoisena.

Sepän varsinainen työura jakautuu kolmeen osaan. Alun perin hän työskeli verotoimistossa, mutta jäi kotiäidiksi, kun perheeseen syntyi neljäs lapsi.

Kotivuosien jälkeen Seppä suuntasi opiskelemaan ja valmistui viisikymppisenä sairaanhoitajaksi ja diakonissaksi. Tämän jälkeen hän työskenteli sairaanhoitajana muun muassa Tunkkarin vuodeosastolla, josta jäi eläkkeelle vuonna 2012.

Eläkepäivillään Seppä innostui suorittamaan Vaasan kristillisessä opistossa Ratkaisukeskeinen kristillinen sielunhoitoterapeutti -koulutuksen. Kaksivuotinen koulutus koostui etäopiskelun lisäksi keskimäärin kerran kuukaudessa pidettävistä kahdesta lähipäivästä.

Opintoihin kuului myös omaa terapiaa. Omien asioiden läpikäynti on tuntunut tärkeältä, sillä Seppä on itse avioerolapsi ja lapsena koettu hylätyksi tulemisen tunne on vaatinut asian työstämistä aikuisiällä.

Vaikka Seppä voisi käyttää itsestään lyhyttä terapeutti-nimekettä, on hän painattanut käyntikortteihinsa sielunhoitoterapeutti-tittelin. Hän ei halua, että kukaan erehtyy yhdistämään häntä Valviran nimekesuojattuihin terapeuttiammatteihin, joihin hänellä ei ole pätevyyttä.

Sepän Pajalan Korjaamolla tarjoama palvelu on keskusteluapua, jossa korostuu ratkaisukeskeisyys: mikäli asiakkaalla on jokin ongelma, siihen mietitään yhdessä ratkaisua.

– Monesti jo asiasta puhuminen auttaa.

Sairaanhoitajana ja diakonissana Seppä on tottunut kohtaamaan monenlaisia vaikeita asioita. Hän ei ole asettanut rajoituksia sille, millaisista asioista hänen vastaanotolleen voi tulla juttelemaan. Vaikka Sepän nimeke on sielunhoitoterapeutti, hän ei itse ota hengellisiä asioita vastaanotolla puheeksi.

– Niistä asioista keskustellaan vain, jos asiakas itse haluaa, Seppä sanoo.

Asiakas itse päättää, riittääkö yksi kohtaaminen vai haluaako hän tavata useamman kerran. Tähän viittaa myös Sepän toiminimi Apupyörät, jonka Sepän yritykselle keksi hänen poikansa.

– Kuten muussakin elämässä, apupyöriä käytetään vain tietty aika. Kun niitä ei enää tarvita, ne laitetaan pois.

Mikäli asiakas kaipaa keskusteluapua järeämpää tukea, Seppä ohjaa hakeutumaan toisenlaisen avun piiriin.

#