tiistai 4.8.2020 | 08:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaustisen musiikkilukio antoi nuorten itse päättää lakkiaistilaisuuden kohtalosta – Perho pohtii vielä, mitä se tekee ylioppilasjuhlansa kanssa

Musiikkilukio järjestää kevätlukukauden päätteeksi etäfanfaarin, mutta säästää virallisen lakituksen venetsialaislauantaihin.

Maija Ahonen
Pe 17.4.2020 klo 12:38

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koulutuksen järjestäjät antoivat pääsiäisen jälkeen toisen asteen oppilaitoksille valtakunnalliset suositukset valmistumisjuhlien järjestämiseen koronatilanteessa.

Oppilaitoksilla on mahdollisuus järjestää valmistujaisjuhla etäyhteyksien turvin alkuperäisenä valmistumispäivänä 30.5.

Toiseksi vaihtoehdoksi tarjotaan yhteisöllisen juhlatapahtuman siirtämistä syksylle. Juhlan ensisijaiseksi ajankohdaksi suositellaan joko perjantaita 29.8. tai lauantaita 30.9.

Mikäli juhlatapahtumaa ei tuolloin pystytä järjestämään turvallisesti, voidaan kevään 2020 ylioppilaat kutsua joulukuun alussa 2020 järjestettävään syksyn itsenäisyys-, valmistujais- ja ylioppilasjuhlaan.

Perhonjokilaakso kysyi paikallisista lukioista, miten ne aikovat ratkaista yo-juhlaongelman.

Kaustisen musiikkilukion rehtori Ilona Salomaa-Uusitalo pitää hyvänä, että koulut saivat valmistujaisjuhlien järjestämiseen valtakunnallisen suosituksen.

– Se tuo enemmän juhlan tuntua, kun valmistujaiset keskitetään samaan ajankohtaan.

Kun suositus tuli, opettajakunta alkoi heti pohtia eri vaihtoehtoja. Lopullinen päätösvalta annettiin kuitenkin nuorille.

– Heidän juhlansahan se on.

Tulevat ylioppilaat torppasivat nopeasti etälakkiaiset ja valitsivat yhdessä vietettävän lakkiaisjuhlan ajankohdaksi venetsialaislauantain 30. elokuuta, mikäli koronatilanne sen vain sallii.

Nuoret kuitenkin hyväksyivät opettajien ehdotuksen kevätlukukauden päättävästä etäfanfaarista, jolla juhlistetaan ylioppilaiden ja muiden musiikkilukiolaisten uurastusta ja kesän alkamista.

Etänä lähetettävässä juhlahetkessä kuullaan musiikkia ja mahdollisesti myös pieni puhe.

– Varsinainen ylioppilasjuhla lakituksineen säästetään elokuun lopulle, Salomaa-Uusitalo painottaa.

Hän kertoo, että poikkeuksellisesta ajankohdasta huolimatta venetsialaislauantain valmistujaisjuhlan tulee noudattaa normaalin lakitustilaisuuden kaavaa. Välistä jää vain todistusten jako, sillä ylioppilaille postitetaan tutkintopaperit jo keväällä.

Tänä keväänä Kaustisen musiikkilukiosta on valmistumassa 36 opiskelijaa. Määrä on tavallista pienempi, sillä osa syksyllä 2017 opintonsa aloittaneista nuorista on päättänyt suorittaa lukion 3,5–4 vuoteen.

Salomaa-Uusitalon mukaan monella kyse on varman "päälle pelaamisesta" eli lukiosta halutaan mahdollisimman hyvät arvosanat jatko-opintoja varten. Tästä keväästä lähtien yli puolet korkeakoulujen opiskelupaikoista täytetään aiempien arvosanojen perusteella.

– Saa nähdä, tuleeko lukion suorittamisesta kolmeen vuoteen ajan mittaan harvinaisuus, Salomaa-Uusitalo pohtii.

Perhon lukion rehtori Anni Riihimäki kertoi tänään perjantaina, ettei koulu ole vielä tehnyt päätöstä, miten se toimii lakkiaistilaisuutensa kanssa. Riihimäen mukaan asiasta keskustellaan Perhossa ensi viikolla.

#