tiistai 11.8.2020 | 22:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ville Kangas kolumnissaan: Järki hoi

Ti 2.6.2020 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomessa on siirrytty koulutyön osalta kesälomille. Haluan omasta puolestani kiittää kaikkia lasten, nuorten ja aikuisten kasvattamiseen ja oppimiseen osallistuneita. Ja toivottaa tietysti oivaa lomaa jokahiselle, jolla sellainen on!

Kevään kuluessa on siirrytty koronaviruksen johdosta etätyöskentelyyn useilla sellaisilla aloilla joilla se on mahdollista. Tänä eriskummallisena aikana kasvatusalan osalta ylimääräistä järkeä ja säätämistä on tarvittu niin etäopetuksen järjestämisessä, kuin sen vastaanottamisessakin.

On myös runsaasti töitä, joita ei ole ollut mahdollista etänä tehdä. Ihmisiä on kipeästi tarvittu paikan päällä. Julkisessa keskustelussa on useasti korostettu, että ilman näiden alojen ammattilaisia yhteiskunnan pyörät olisivat kokonaan lakanneet pyörimästä. Hommat ovatkin sujuneet hienosti.

Ja sitten tulee yksi epäkohta: Tästä etulinjassa työskentelemisestä saa eräs taho, opetus- ja varhaiskasvatushenkilöstö ja alaan liittyvä muu henkilöstö, joillain paikkakunnilla kunnalta kiitokseksi lomautuksen. Lainaan ystäväni lausahdusta; ”Eihän siinä ole mitään järkeä!” (Mitään-sanan mi-tavu pitää huudahtaa sellaisella korkealla lammasmaisella äänellä, korostaen sitä tosiseikkaa, ettei järkeä tosiaankaan ole.)

Osa lomautuksella palkittavista on kevään mittaan tehnyt melkeinpä tuplamäärän työtä etäopetuksen, -tapahtumien, ruokailun ja muun vastaavan suunnittelemisessa ja järjestämisessä. Ja toinen osa on – uudelleenjärjestelyiden tuoman työmäärän lisääntymisen lisäksi – koko Suomen ’omaehtoisen karanteenin’ ajan ollut velvoitettuna olemaan töissä lapsiryhmien parissa, oman ja läheistensä terveyden riskeeraten. Aikamoista! Ei taitaisi mennä lomautukset mukisematta läpi muissa vastaaviin toimiin velvoitetuissa ammattikunnissa.

Lomautuksia toimeenpanevien kuntien rahallinen säästö kyseisten työntekijöiden osalta ei liene kovinkaan suuri – ei ainakaan verrattuna suoranaiseen loukkaukseen, joka näille ammattiryhmille tällä viisiin osoitetaan. Sanoisin jopa, että hiiren pieru on se säästö sen rinnalla, että lomautusten sijaan oltaisiin kunniakkaasti ja julkisesti lausuttu ”kiitokset hienosta panoksestanne”. Ja luovutettu vaikka kepin nokassa, turvaväli säilyttäen, lippahattu kunnan logolla ja sen alla teksti ”ihan mahoton työntekijä”.

#