keskiviikko 5.8.2020 | 16:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Satu Hotakainen kolumnissaan: Ei se ole sama

Pe 12.6.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suhtautumiseni verkkoon siirtyneeseen elämään on ristiriitainen. Toisaalta ihailen kaikkia niitä yritteliäitä ihmisiä, jotka valmistelevat virtuaalijoogatunteja, heiluttavat hullunlailla kahvakuulaa Facebook-livessä ja yrittävät innostaa korona-arjessa laiskistuneita ja pulskistuneita suomalaisia entistä normaalia toimintaa vastaavaan puuhaan. Ja sitten taas: kokemuksesta puuttuu niin paljon, että miksi vaivautua.

Olin ilmoittautunut koronan vuoksi peruttuun Helsingin puolimaratoniin, sillä viime vuonna samaan urheilutapahtumaan osallistuminen oli ollut mahtava kokemus – siitäkin huolimatta, että siihen kuuluu kiinteästi reilun kahdenkymmenen kilometrin juokseminen.

Nyt juoksin puolimaratonin Halsualla pitkin maantien varsia mehupullo kädessä. Juoksin matkan reilut kymmenen minuuttia viime vuotta nopeammin, mutta en siitä huolimatta saavuttanut samanlaista voittajafiilistä kuin taittaessa matkaa yhdessä satojen muiden kuntoilijoiden kanssa. Ehkä olisi pitänyt pyytää kavereita makaamaan tienposkeen tiputuspotilaita esittäen, jotta oma Halsua Half Marathonini olisi vetänyt vertoja Helsingin viime vuoden helteiselle koetukselle. Täällä onneksi ainakin juomahuolto pelasi, kun joutui itse sen järjestämään.

Kuten urheilussa, myös musiikissa kaipaan yhteisöllisyyden kokemusta. Siksipä koin samanlaista ristiriitaisuuden tunnetta kuullessani, että tänä vuonna Kaustisen kansanmusiikkijuhlat toteutetaan netissä.

Tiivistettynä ajatukseni oli, että ihan kiva, muttei sama.

Ensi vuonna niillä ihan oikeilla festivaaleilla lupaan olla valittamatta sateella kosteasta tungoksesta Mondon katoksen alla ja lapseni hattarantahmaisista sormista vaan tarraan kaikilla aisteillani kiinni siihen, että me kansanmusiikkiin hurahtaneet saamme jakaa elämyksiä kylki kyljessä, yhdessä.

#