tiistai 14.7.2020 | 12:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Satu Hotakainen kolumnissaan: Oma tupa ja lupa

Pe 26.6.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Äänekkäiden piha- ja kotitöiden hoitamisen ajankohta aiheuttaa hermojen kiristymistä joka kerta viettäessäni kesää vanhempieni luona. Olen siinä mielessä kaupunkilaistunut ja oppinut kerrostaloasumisen tavoille, että oletan kaikkien ympärilläni kunnioittavan hiljaisuussääntöä ilta kymmenen ja aamu seitsemän välillä.

Heräsin maanantaina aamulla ruohonleikkurin pärinään kuudelta. Se on jokakesäinen muistutus siitä, että täällä pätee sääntö "oma tupa, oma lupa". Vanhempani elävät kukonlaulun kulttuurissa ja ovat olleet siinä vaiheessa jo reilun tunnin hereillä, joten on jo aikakin aloittaa päivän hommat.

Minä taas jos ottaisin asian hoitaakseni, leikkaisin ruohon mieluiten kymmenen jälkeen illalla, jolloin kolmen sukupolven kesähuushollissamme 60 prosenttia porukastamme on ollut untenmailla lähes pari tuntia. Aina siihen pärinään siis joku herää.

Silmät rähmässä mietin aamulla, että eikö mikään laki suojaa omakotitaloalueen ihmisten yöunia. Lakiin kirjatut yleiset järjestyssäännöt kun eivät koske omakotitalojen pihalla mekkalointia. Jos joku siis haluaa vaikkapa leikata ruohoa alasti yöllä, se on laillista kunhan hoitaa hommat oman tontin puolella. Melusta ja näystä häiriintyvä naapuri voi ainoastaan laittaa kuulosuojaimet päähänsä ja verhot kiinni. Sama pätee vaikkapa äänekkäisiin grillijuhliin tai mihin tahansa naapurien nukkumiseen vaikuttavaan toimintaan. Kyse olisi kotirauhan rikkomisesta vain, jos mekkala on yhtäjaksoista, toistuvaa ja ennen kaikkea – tahallista. Sitä ei ruohon leikkaaminen ennakkotapausten valossa ole, tapahtui se sitten mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

Vaikka lakipykälät eivät tässä puolellani olekaan, pyydän silti suhtautumaan hokemaan "oma tupa, oma lupa" tietyllä varauksella. Minäkin pidän iltamyöhään pihalla kekkaloidessani kohteliaisuudesta housut jalassa ja suuni supussa, vaikka laki antaisi vapauden toimia toisinkin.

#