lauantai 15.8.2020 | 14:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Special Present häikäisi Halsuan kesäraveissa

Komea tulostaso ja tiukat kamppailut sävyttivät Halsuan kesäraveja. Veli-Erkki Paavolan ohjastama Special Present oli illan vakuuttavimpia voittajia. Harri Puution valmentama ori tyylitteli Käpylän pitkällä loppusuoralla ylivoimaiseen voittoon ajalla 16,9/2100m.

Keijo Maliniemi
Ma 6.7.2020 klo 17:53

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lämminveristen ykkössarjassa nähtiin räväkkä avaus, kun Bonhomme täräytti kuutosradalta johtopaikalle. Se sai rinnalleen Special Presentin, ja avauskierros jäi taakse ajassa 18,0.

Veli-Erkki Paavolan ajokki myllytti itsensä puolimatkassa johtopaikalle, ja peli oli sitä myöten selvä. Loppumatka oli enää voiton varmistelua.

Sahara Rouge kiri taustalta hopealle.

Special Present ei ollut vielä Torniossa terävimmillään, mutta hyvin sujunut lämmitys lisäsi Veli-Erkki Paavolan odotuksia.

– Ajoin hiljaisen lämmityksen. Special Present oli siinä letkeä ja aivan kuin eri hevonen mitä Torniossa.

– Halsuan ekakaarre on jyrkkä ja meillä oli siinä ravin kanssa vähän ongelmia. Kun siitä selvittiin, niin kaikki oli helppoa, Veli-Erkki Paavola kuvaili.

– Olen seurannut Special Presentin kehitystä aika läheltä. Harri Puutio on siskoni poika, ja olemme aina silloin tällöin yhteydessä, joten tiedän kyllä kaikki hevosen edesottamukset.

– Tämä oli jo kolmivuotiaana aika valmis, muttei ihan yltänyt ikäluokan kärkeen. Pari kertaa se väläytti kuitenkin kykyjään, mutta sille tuli sitten hengitystieongelmia. Toivotaan, että ne ovat taakse jäänyttä elämää. Silloin on paljon ilonhetkiä vielä edessä, Veli-Erkki Paavola pohti.

Siilinjärven Pöljän kylällä valmennustallia pitävä Tuomas Pakkanen kiertää aktiivisesti lainaohjastajana ympäri Suomen.

Keskiviikkona mies nähtiin Vermossa, perjantaina Vieremällä ja lauantaina Lahdessa.

Sunnuntaina Pakkanen teki voitokkaan kilpailumatkan Halsualle, kun Vilma Lyydia ja Erehys kirivät lähtöjensä parhaaksi vahvojen suoritusten jälkeen.

– Kesäravit ovat parasta, mitä suomalainen raviurheilu voi tarjota. Halsualla on mukava käydä, ja täällä olen aina viihtynyt, Halsuan ravien faniksi tunnistautunut Tuomas Pakkanen totesi.

Halsuan kunnan lähdön priimus oli Vilma Lyydia, joka löi Erkki Jämsän Ponnen Aatoksen tuloksella 25,9/2100m.

Martti Ratisen valmentama Vilma Lyydia osaa voittamisen jalon taidon, vaikka täysosumia ei ole viime aikoina tullutkaan. Ykkössija oli sille jo uran 32.

Tuomas Pakkasen mukaan voiton avaimena oli onnistunut lähtökiihdytys.

– Vilma Lyydia selvitti kriittiset alkumetrit ravilla, ja päästiin heti kärjen tuntumaan. Lähdössä oli hyviä hevosia, ja loppusuoran taisto oli tiukka, mutta onneksi marginaalit olivat puolellamme. Vilma Lyydia on tehnyt kyllä hyviä suorituksia, mutta kun voittosumma on iso, niin helppoja lähtöjä ei enää ole.

– Tämänpäiväinen suoritus riittää pitkälle myös kuningatarkilpailussa, Valmentaja on hakenut montélähdöistä kilpailuvirettä ja näyttää siinä onnistuneen, Tuomas Pakkanen iloitsi.

Neljäs lenkki illan T4-pelissä oli Nuorten Sarjan suuret setelit 1600 euroa vienyt Cheerful Dream. Hannu Hietanen ajoi ja valmentaa Svante Sjöblomin omistamaa 4-vuotiasta tammaa.

Veli-Erkki Paavolan ohjastama ja Pirjo Miettusen valmentama Amaranth jatkoi hyviä suorituksiaan sijoittumalla toiseksi.

Kotiradan miehet Kari Torppa ja Reino Salmela kävivät tuiman kamppailun kylmäveristen nelossarjan voitosta. Reino Salmelan ohjastama Sillankorvan Ari rutisti loppusuoran alussa johtavan rinnalta kärkeen ja näytti irtoavan voittoon, mutta kiukkuisen kirin kehittänyt Javeri rymisteli Kari Torpan kannustamana rinnalle ja ohi ennätysajallaan 33,6/2120m.

Javeri on ties, kuinka monessa polvessa Juhani Torpan kasvatti.

Hurjan emälinjan omaavan tamman lähisukulaisia ovat mm. sellaiset oman aikansa menestyshevoset kuten Jahil 25,7a, Eerikki 26,7a, Pommi 27,4a, Hiluveri 25,1a, Winveri 27,7a, Siveri 24,7a, Tuliveri 29,1a, Hiivatti 27,0a ja Luoveri 28,6a

Kari Torpalle kaikki laukattomat starttinsa voittaneen Sillanpään Arin kukistaminen kotiradalla oli ikimuistoinen kokemus

– Se oli tuima taistelu, mutta joskus sitä pitää ottaa valta pois. Javeri on pyrkivä hevonen ja laukkasi hankalalta viitosradalta, niin kuin vähän pelkäsin, mutta pääsi kohtuu hyvään paikkaan. Yritin ajaa siinä tasaisesti, ja takasuoralla oli hyökättävä eteenpäin. Javeri tuli rehellisesti maaliin asti ja kurkotti linjalla ykköseksi.

Kari Torpan mukaan Javerin valmennus on tiimityötä.

– Voitosta pitää antaa iso kiitos pojalleni Manulle. Hän on ajanut tätä hevosta paljon, ja ilman sitä tässä ei ehkä oltaisi.

Myös kylmäveristen kolmossarjan ykkössija jäi kotiradalle, kun Keijo Hakalan ja Henry Ala-Korven omistama Taisoni nappasi kauden avausvoittonsa tuloksella 33,1/2120m.

Voiton reseptinä oli paitsi hevosen kunto niin myös Henry Ala-Korven täydellisesti onnistunut ohjastus.

Ravien toisessa lähdössä juhlittiin veteliläisen Jussi Pohjoismäen omistaman ja valmentaman Hannaloren uran avausvoittoa. Aki Järvelä kierrätti Seinäjoella pussiin juuttuneen tamman viimeisellä takasuoralla kärkipaikalle, mistä se oli selvästi muita parempi ajalla 20,6/2120m.

Kylmäveristen alokassarjan ykkönen oli Hannu Hietasen ohjastama Viksun Linja.

Henry Ala-Korven ohjastama ja Veera Varvikon valmentama sekä osaomistama Kimman Repsikka tarjosi parhaan vastuksen.

Jarmo Hirvikosken ohjastama ja osaomistama Serenia täydensi kolmossijallaan perhojokilaaksolaismenestystä.

Illan montélähdössä Paul Keränen kiidätti Timo Salmelan tallin Rose's Nellan kolmanneksi.

Halsuan kunta palkitsee vuosittain pitäjän parhaan hevosen. Vuoden 2019 parhaana palkittiin Miljoonaravien yhteydessä Team Arkhimedeksen omistama ja Ville Hakalan valmentama Lake's Action. Se kilpaili viime kaudella 17 kertaa totosijoin 4-2-2 ja tienasi 11 600 euroa.

Katso kuvat:

Aurinko helli Halsuaa, vaikka Miljoonaravit vaihtuivatkin tänä vuonna kesäraveihin – Katso kuvatunnelmia Käpylästä

#