keskiviikko 12.5.2021 | 18:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusi nuottikirja Aaro Kentalan musiikista

Maija Ahonen
Ma 20.7.2020 klo 09:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kansanmusiikki-instituutti on julkaissut uuden nuottikirjan, jonka nimi on Aaro Kentalan nuottikirja 3. Nuottikirja sisältää kaustislaisen musiikin voimahahmon Aaro Kentalan (1920–1991) sävellyksiä sekä hänen sovittamiaan traditiokappaleita. Kaikkiaan musiikkikappaleita on kirjassa viitisenkymmentä.

Nuottikirjan ovat toimittaneet Mauno Järvelä ja Kentalan tytär Kreeta-Maria Kentala. Nuotinnokset on tehnyt Järvelä.

– Aaron kuorosovituksista on jo olemassa kaksi julkaisua. Tämä nuottikirja sisältää uudelleen editoituna hänen Pelimannipiiri-omakustanteensa täydennettynä muilla, ennen julkaisemattomilla sävelmillä, Mauno Järvelä kirjoittaa uuden nuottikirjan esittelytekstissä.

– Tämän nuottikirjan kappaleiden lopulliset editiot sisältävät tietoisesti tehtyä muokkausta, joka toivottavasti saa Aaronkin siunauksen, mikäli sattuu kuulemaan. Poikkeavuudet koskevat lähinnä jousituskaaria ja sointuja, onpa joukkoon eksynyt joku uusi sovituskin, Järvelä toteaa.

Tänä vuonna vietetään Aaro Kentalan syntymän satavuotisjuhlavuotta. Kanttorina ja musiikinopettajana toiminut Kentala tunnetaan paitsi myös säveltäjänä, erityisesti Kaustisen Hääkuoron perustajana ja pitkäaikaisena johtajana.

Musiikin tekijänä Aaro Kentala oli erittäin tuottelias. Teosten määrä on kaiken kaikkiaan huikea.

– Hän sävelsi, sanoitti ja etenkin sovitti työn ohessa, myös eri työpaikkojensa yhtyeille ja kuoroille. Sävellyksiä ja sovituksia kuoroille on noin 130, soittimille noin kuusikymmentä, yksinlauluja nelisenkymmentä, kirjoittaa Kreeta-Maria Kentala nuottikirjan alkusanoissa.

"Italialainen maestro" perusti Hääkuoron – Kamarimusiikkiviikolla kuullaan sata vuotta sitten syntyneen Aaro Kentalan laulumusiikkia kantaesityksinä

#