tiistai 22.9.2020 | 23:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Koululaisten mielipidekirjoitus: Vetelin keskustan liikenneturvallisuudesta – Allekirjoita kuntalaisaloite

Vetelin keskuskoulun 6C-luokka kirjoitti ympäristöopin tunnillaan opettajansa Toni Mikkolan ohjauksessa mielipidekirjoituksen. Oppilaat ovat huolissaan Vetelin keskustan Lehtisaarentien ja Koulutien risteyksen turvallisuudesta ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi heillä on ehdotus.

Ma 14.9.2020 klo 10:35 | päivitetty ma 10:35

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kerran tulimme Balkanin risteykseen (Lehtisaarentien ja Koulutien risteys), kun olimme menossa kouluun. Katsoimme tuleeko autoja, mutta emme nähneet yhtään autoa, joten päätimme ylittää tien. Olimme keskellä tietä, kun huomasimme auton parin metrin päässä meistä. Auto meinasi ajaa päällemme. Ehdimme kuitenkin koventaa vauhtia ja auto kerkesi jarruttaa ajoissa. Meille ei käynyt mitenkään, mutta meinasi ainakin ja näin on käynyt vielä monta kertaa tämänkin jälkeen.

Olemme koulussa tutustuneet kunnallisen vaikuttamisen tapoihin ympäristöopissa. Päätimme luokkana yrittää vaikuttaa koulun lähialueen liikenneturvallisuuteen. Teimme aluksi liikenneturvallisuuteen liittyvän kyselyn Vetelin keskuskoulun 5.-6. -luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen. Kyselyyn vastasi 76 henkilöä. Lähes puolet vastaajista (48%) oli sitä mieltä, että Lehtisaarentien ja Koulutien risteys on vaarallinen. Kyselyn vastausten perusteella tämä risteys oli vastaajien mielestä selkeästi vaarallisin. Vaarallisina pidettiin lisäksi ainakin keskuskoulun risteysaluetta sekä Heikkiläntietä.

Kyselyssä esille tuli, että Balkanin risteyksessä vaarallisinta on huono näkyvyys. Kun on menossa kouluun päin, ennen risteystä on puita ja puskia. Kun tulee toisesta suunnasta, niin edessä on pizzeria Balkan, eikä sen takaa näe. Jotkut huoltajat kertoivat lisäksi, että talvella Lehtisaarentie on usein jäässä, joten vaikka autoilija näkisi pyöräilijän tai jalankulkijan ajoissa ja jarruttaisi, auto voi vielä liukua jäällä pyöräilijän tai jalankulkijan päälle.

Mielestämme risteyksen liikenneturvallisuutta voisi parantaa seuraavilla toimenpiteillä: Risteykseen voisi tulla pakollinen pysähtyminen (STOP-merkki) ja risteyksen näkyvyyttä pitäisi parantaa esimerkiksi puita ja pensaita karsimalla. Risteykseen voisi myös asentaa peilin, jonka kautta autoilijat ja pyöräilijät näkisivät toisensa paremmin.

Olemme lähettäneet kyselyn tulokset kuntaan tutustuttavaksi ja toivomme, että ne huomioidaan liikennesuunnittelussa. Lisäksi olemme avanneet risteyksen liikenneturvallisuuden parantamiseksi kuntalaisaloitteen, jonka voi allekirjoittaa osoitteessa kuntalaisaloite.fi

Vetelin keskuskoulun 6C-luokan oppilaat

#