tiistai 19.1.2021 | 07:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viruksen vauhtia halutaan hidastaa ennen joulua – Koronaohjeet menivät uusiksi muutamassa päivässä, tarkista tästä Perhonjokilaakson tilanne

Kaustisen yläkoululaiset pääsivät maanantaina palaamaan takaisin lähiopetukseen. Tämä viikko toi kuitenkin uusia rajoituksia ja suosituksia kokoontumisiin ja harrastustoimintaan koko Keski-Pohjanmaan alueelle

Maija Ahonen
Ke 2.12.2020 klo 14:37

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Keski-Pohjanmaa on siirtynyt koronaepidemiassa perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Tilanteen totesi alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä sunnuntaina.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella on viime viikkojen aikana todettu runsaasti koronavirustartuntoja ja laajoja altistumisia.

Tartuntojen määrä viimeisen 14 vuorokauden aikana on 26. Samalla ajanjaksolla ilmaantuvuus on 33 tapausta 100 000:ta asukasta kohti. Koronavirustesteistä noin prosentti on positiivisia.

Koronavirustartuntojen lisääntymisestä huolimatta tartuntaketjujen jäljitys alueella on onnistunut hyvin. Viimeisen kolmen viikon aikana jäljitettävyys on ollut 100 prosenttia.

Keskiviikkona Soite tiedotti alueellaan yhdestä uudesta koronatartunnasta. Positiivinen testitulos liittyy aikaisempaan tartuntaketjuun, eikä uusia altistuneita ole.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on sairaalahoidossa kolme koronavirustartunnan saanutta henkilöä.

Yhteensä koko epidemian aikana Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 138 koronavirustartuntaa.

THL:n koronakartan mukaan tartunnoista yksitoista on ollut Kaustisella ja viisi Vetelissä. THL:n julkaisemassa koonnissa näkyvät vain ne kunnat, joissa on vähintään viisi tartuntaa koko epidemian aikana. Halsua ja Perho ovat toistaiseksi pysytelleet pois listalta.

Vetelin kaikki viisi tapausta ovat viime keväältä.

Kaustinen puolestaan nousi koronakartalle pari viikkoa sitten Kruunupyyn tartuntaketjun ulotuttua paikkakunnalle. Kaustisen tartuntaluvut jatkoivat kasvuaan viime viikolla asettuen lopulta 11:een. Lauantain jälkeen uusia tartuntoja ei ole ilmennyt.

Kaustisen keskuskoulun yläluokat olivat viime viikon etäopetuksessa joukkoaltistumisen vuoksi. Kaikille altistuneille tehtiin myös koronatestit.

Keskuskoulu tiedotti perjantaina, ettei uusia koronavirustartuntoja ole ilmennyt koulun oppilailla ja henkilökunnalla karanteenin tai etäopetuksen aikana.

Yläkoulun väki palasi maanantaina takaisin lähiopetukseen.

– Jatkamme koulunkäyntiä noudattaen annettuja ohjeita käsienpesusta ja turvaväleistä tehostetusti, rehtori Kaisu Koivisto totesi oppilaiden vanhemmille lähettämässään tiedotteessa.

Aluehallintovirasto tiukensi eilen tiistaina kokoontumisrajoituksia koronaviruksen perus-, kiihtymis- sekä leviämisvaiheissa. Koska Keski-Pohjanmaa on kiihtymisvaiheessa, yli 20 henkilön yleisötilaisuudet on kielletty 21.12. saakka.

Tänään keskiviikkona kokoontui Keski-Pohjanmaan oma COVID-19-viranomaistyöryhmä. Se vahvisti sunnuntaina antamansa alueelliset suositukset, jotka ovat niin ikään voimassa 21.12. asti.

Soiten suositusten mukaan alle 20 hengen tilaisuuksissa tulee käyttää kasvomaskeja, elleivät turvavälit toteudu. Myös käsihygieniasta on pidettävä tarkasti huolta. Kaikkien tarpeettomien yksityistilaisuuksien järjestämistä pitää välttää.

Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnan osalta suositellaan, että kaikenlainen sisätiloissa tapahtuva yli 20 henkilön ryhmätoiminta keskeytetään 21.12. asti. Suositus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät koko harjoituksen ajan. Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelu- ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä.

Kaikkea tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään.

Aiemmin annettu etätyö- ja laaja maskisuositus ovat edelleen voimassa.

– Toivotaan, että virusta saataisiin jarrutettua niin meillä kuin muuallakin, jotta päästäisiin viettämään joulua paremmissa merkeissä. Siihen päätökset pohjaavat. Yritetään hoitaa homma kotiin, Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen toteaa.

#