lauantai 17.4.2021 | 00:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Päätoimittajalta: Ei joulukuusi valita

Ke 23.12.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mikään ei ole niin järkevää, kuin joulukuusen hakeminen oman metsän pientareelta tai taimikosta taloon tuomaan hetkeksi huumaavaa puun tuoksua ja toimimaan niin valosarjan kuin koristeiden ripustimena.

Omasta metsästä tai ojanpientareelta katkaistu joulukuusi on paitsi ympäristöteko, myös näyteikkuna metsätöihin.

Pääkaupunkiseudulla on parin joulun ajan saanut varata vuokrakuusen. Ruukkuun istutettu kuusi viettää kerrostaloissa pyhien yli, jonka jälkeen vuokrakuuset kerätään pois ja istutetaan takaisin metsään. Vuokrarahalla saa puhdistettua myös omatuntonsa sekä pidettyä neulassateen poissa.

Muut vaihtoehdot metsättömille ovat toreilta tai markettien edustoilta ostetut kuuset. Allergiakotien on otettava muovinen tekokuusi, mutta muovikuusen helppouteen lähtevät mukaan monet muutkin. Jos on ostokuusen varassa, on muovikuusi pitkässä juoksussa se edullisin.

Kaupunkikodeissa aito kuusi voi olla myös merkki varallisuudesta. On mahdollisuus hankkia puu satasella kerran vuodessa.

Oli joulukuusen hankintatapa sitten mikä hyvänsä, on puiden tunteiden pohtiminen turhaa. ”Puiden salattu elämä” -kirjassa Peter Wohlleben inhimillistää joulukuusen tuntevaksi, kuolevaksi ja ajattelevaksi olennoksi.

Kyllä löytyy muitakin (ja oikeita) ongelmia surtavaksi, kuin joulukuusen päättyvää elämää. Siksipä moiset tunteellisuudet kannattaa säästää aivan toisiin asioihin.

Kuusentuoksuista joulua, hyvät lehdenlukijat!

#