tiistai 19.1.2021 | 07:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ehkäisevä päihdetyö illan avoimessa vanhempainillassa – Katso stremia tästä

Streamatussa vanhempainillassa puhuvat Eija Seppä, Kimmo Vasalampi, Pirkko Kirkkomäki ja Meri Mattus sekä koulupoliisi Juha Puurula. Vanhempainillan voi katsoa myös Perhonjokilaakson sivujen kautta suorana lähetyksenä viikon päästä keskiviikkona.

Sanni Aho
Ke 13.1.2021 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kansantaiteenkeskuksesta tänäiltana streamattava vanhempainilta on suunnattu Perhonjokilaakson alueen koululaisten vanhemmille.

Katso streamia tästä. Tilaisuus alkaa klo 19:

Ehkäisevän päihdetyön illassa puhutaan päihteistä. Tilaisuudessa puhuu Eija Seppä Kaustisen sote-työryhmän puheenjohtajana, kokemusasiantuntija Kimmo Vasalampi, läheisten näkökulmasta Pirkku Kirkkomäki ja Meri Mattus Kondis ry:stä Kokkolasta sekä koulupoliisi Juha Puurula.

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan täällä.

Kaikille avoin vanhempainilta järjestetään yhteistyössä Kaustisen, Halsuan, Perhon ja Vetelin kuntien kanssa.

KoulupoliisiJuha Puurulan mielessä on viimeaikoina valtakunnallisesti esiin noussut kiusaaminen ja siihen liittyvät väkivallan teot.

– Ei me yhtään tiedetä mitä somessa tapahtuu. Nuoret ottaa paskan niskaan, mutta kärsivät sen itsekseen. Monessa tapauksessa mennään niin pitkälle, että mieli järkyttyy ja tulee jos jonkinlaisia lisäongelmia, sanoo Puurula.

Somessa tapahtuva kiusaaminen ei ole palveluiden vähyydestä kiinni ja uusia nousee jatkuvasti.

– Kanaviahan nuorilla on käytössä niin paljon kuin keksivät. Ei me aikuiset pysytä niissä mukana millään, sanoo Puurula.

Hän toivoo, että aikuiset ottaisivat isomman roolin lasten ja nuorten turvaamisessa. Aikuisten on terhakkaammin otettava osaa nuoren elämään, kyseltävä ja selvitettävä.

Puurula ei pistä korona-ajan piikkiin nuorten mielialaa, mutta hänestä voitaisiin välillä myös uutisoida positiivisia asioita.

– Ilmoitellaan sairastuneiden määrää ja kuolinlukuja. Nuorille pitäisi tuoda esiin, että ihmisiä sairastuu, he paranevat ja jatkavat sitten elämäänsä, hän sanoo.

– On aika karmeaa, jos nuorille sanotaan, että nuoruus meni tässä. Pitää niiden elää ja tehdä asioita, jotka nuoruuteen kuuluvat.

Päihteidenkäyttö on kestoteema, jota Puurula haluaa ottaa esiin. Vaikka alkoholin kulutus nuorten keskuudessa on kokonaisuudessaan laskenut, niin hän pitää sinisilmäisenä ajattelua, että tilalle ei olisi tullut mitään.

– Ne ketkä haluavat pään sekaisin, niin kyllä sen saavat sekaisin, Puurula muistuttaa.

Puurula haluaa tuoda aikuisille varmuutta keskusteluihin kotona. Hyssyttely on turhaa, mutta realistisesti puhuminen parempi vaihtoehto. Nuorten asenteessa kannabikseen on tapahtunut muutos hyväksyvämpään suuntaan, mutta Puurula tyrmää ajatuksen sallivammasta päihdepolitiikasta.

– Ei meillä kukaan voi tietää, että käykö hyvin vai huonosti. Riskit on valtavan suuret ja huonoja esimerkkejä on ikävä kyllä paljon.

Halsuan, Kaustisen ja Vetelin etsivä nuorisotyöntekijä Tero Puusaari on yksi alueellisen vanhempainillan puuhaajista. Puusaari on vapaaehtoisuuteen perustuvan erityisnuorisotyön linkkinä ja alueella ensin keväällä tapahtunut kuolonkolari ja kesäinen vasta käräjillä ollut tappo ovat koskettaneet myös Puusaarta.

– Kun on pienet kinkeripiirit, hän toteaa.

Korona-aika ei ole Puusaaren asiakaskuntaa kasvattanut. Hän pyrkii etsivässä nuorisotyössä tavoittamaan alle 29-vuotiaita, koulutuksen ja työn ulkopuolelle pudonneita nuoria.

– Vapaaehtoisuus on hyvä ja se on tämän työn rikkaus. Väkisin ei voi auttaa, mutta en ole ensimmäisenä luovuttamassa. Matkan varrella kyselen, että onko mieli muuttunut.

#