perjantai 16.4.2021 | 23:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijalta: Kansainvälistymisellä on hintansa – Esarin toimitusjohtaja: "Joku lukijoista saattaa miettiä oliko sinne pakko lähteä"

To 11.2.2021 klo 09:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yrityksemme on tehnyt useamman vuoden pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä kansainvälistymisen eteen. Viime vuoden lopulla teimme läpimurron, kun saimme toimitettavaksi Skellefteån Nortvolt akkutehtaalle tarvittavat laitetilat. Kyseisen projektin vaikutus yrityksemme työtilanteeseen keskitalvella on todella suuri. Kun otetaan huomioon myös alihankinta, puhutaan tuhansista työtunneista.

Ruotsin huono koronatilanne oli tiedossa, kun suunnittelimme projektin toteutusta ja paikan päällä tehtävän työn osuutta. Tartuntariski oli tiedossa ja huoli työntekijöiden terveydestä suuri, varotoimenpiteet mietittiin tarkkaan etukäteen.

Ensimmäinen neljän työntekijämme ryhmä varasi viikon elintarvikkeet mukaan kotoa ajatuksena, että ulkona liikkuminen minimoidaan. Matkan aikana Kaustiselta Skellefteån pysähdyttiin vain tankkaamaan auto. Tarpeet tehtiin tien varressa ja kahvi keitettiin autossa.

Majoituksena ainoastaan omaan käyttöön vuokrattu asunto. Työryhmä teki pitkiä päiviä liikkuen vain asunnon ja tehtaan väliä. Viimeisenä työpäivänä yhdellä työntekijällä oli flunssan oireita, joka osoittautui koronaksi. Kyseessä ei ollut muuntovirus.

Kymmenen tuntia kestäneen paluumatkan aikana sairastunut altisti työkaverit ja lopputuloksena koko työryhmä sairastui kotiinpaluun jälkeisinä päivinä. Työryhmälle oli määrätty ja etukäteen varattu koronatesti Suomen puolelle.

Toisen asennusryhmän kolmen työntekijäni molemmat näytteet olivat negatiivisia ja he ovat tällä hetkellä Soiten määräämässä 14 vuorokauden karanteenissa. Projektista tähän mennessä aiheutunut 22 sairausloma-/karanteeniviikkoa.

Joku lukijoista saattaa miettiä oliko sinne pakko lähteä. Vastaukseni on kyllä, koska kyse on työstä.

Sen sijaan vapaa ajan vietosta ja harrastustoiminnasta mielestäni löytyy paljon kyseenalaista toimintaa koronan suhteen kansalaisten keskuudessa.

Projekti on meillä kesken ja meidän on hoidettava velvollisuutemme jollei viranomaisten puolelta tule uusia ohjeita, jotka rajoittavat työskentelyä Nortvoltin tehtaalla. Siihen en voi vaikuttaa.

Kyseessä pienelle Kaustislaiselle yritykselle näytön paikka osana isoa kansainvälistä projektia.

Projekti tulee jatkumaan vuosia ja luo yritykselle mahdollisuuden kasvaa ja työllistää tulevaisuudessa. Edellyttäen tietenkin onnistumista tässä meille kaikille äärimmäisen vaikeassa tilanteessa.

Ari Rauma

Toimitusjohtaja

Oy Esari Ab

#