lauantai 17.4.2021 | 00:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide energiatuotannosta: Tuulivoimahankkeet vaikuttavat ennemmin nigerialaiskirjeiltä kuin lottovoitolta – "Hullunmyllyä"

Ma 15.2.2021 klo 14:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomen valtion johto toteuttaa suunnitelmaansa tehdä Suomesta mallioppilas ilmastonmuutoksen kääntämisessä. Kun EU:ssa linjattiin tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä, Rinteen hallitus päätti näyttää muille esimerkkiä olemalla hiilineutraali jo vuonna 2035. Tämä tarkoittaa rajuja muutoksia energiapolitiikkaamme ja muutokset näkyvät jo seudullamme. Yhdellä nuijan kopautuksella suomalaisesta turvetuotannosta tehtiin koko maailmaa uhkaava paha. Tämä kopautus tarjoaa monelle perhonjokilaaksolaiselle paljon vapaa-aikaa.

Samaan aikaan valtio tukee 80MW turvevoimalan rakentamista Ruandaan ja Suomessa energiapula pahenee entisestään, kun olemassa olevia energiantuotantomuotoja ajetaan alas. Tämä ongelma on ”ratkaistu” paljon mielipiteitä jakavalla tuulivoimalla.

Luin lehtijutun, jossa Lestijärven kunnanjohtaja vertasi tuulivoimahankkeen toteutumista lottovoittoon. Mielestäni nämä hankkeet vaikuttavat enemmän ”nigerialaiskirjeiltä”, joissa tuntematon henkilö kertoo, että ei itse pysty käyttämään perimiään miljoonia, vaan tahtoo lahjoittaa ne sinulle. Sinun ei tarvitse tehdä muuta, kuin siirtää ensin 5000 euroa hänen tililleen, jotta rahaliikenne saadaan avatuksi. Tämän jälkeen vain odotat, että miljoonat ilmestyvät tilillesi. Tämä mielikuva tulee, kun kuulen siitä jalomielisyydestä, jolla ulkomaiset yritykset pelastavat Lestijärven ja Halsuan kaltaisia, hautansa reunalla hoipertelevia kuntia, joiden arvokkain omaisuus on luonto. ”Teidän tarvitsee vain tehdä maankäyttösopimus 5000 hehtaarista maata ja sen jälkeen odottaa että miljoonat ilmestyvät tilillenne, me huolehdimme kaikesta muusta.”

Kun sopimusaika päättyy, jos päättyy, aukeaako rakennuttajan kirstu purkutöiden maksamiseksi? Halsualla on puhuttu purkuvakuusrahastosta. Se on hyvä käsiraha, jolla saadaan nosturi paikalle, mutta loput 90% purkukustannuksista pitäisi löytyä jostakin.

Entä vaikutukset asukkaille? Maailmalta kerrotaan, että tuulivoimaloiden aiheuttamat painevaihtelut ilmamassassa, nk. infraäänet, saavat ihmiset oireilemaan pitkienkin matkojen päässä tuulivoima-alueista. Suomen valtio teetti monitieteellisen tutkimuksen, jossa infraääniä mitattiin rakennuksista, joista ihmiset olivat muuttaneet ilmaantuneiden oireiden vuoksi pois. Rakennuksista mitattiin hyvin korkeita, yli 100db infraäänilukemia. Varsinainen altistuskoe ihmisille tehtiin kuitenkin kuunteluttamalla koehenkilöillä muutaman sekunnin mittaisia ääninäytteitä kaiuttimista ja mittaamalla heidän reaktioitaan näiden ääninäytteiden aikana. Reagointia ilmeni, mutta tutkimustuloksen mukaan infraääni ei selitä tuulivoimaloiden ympäristössä ilmeneviä oireita. Kun tiedustelin VTT:ltä, miten on todettu lyhyen ääninäytteen kuuntelemisen vastaavan pitkäaikaista tuulivoimalan tuottaman infraääniresonanssin vaikutusta, sain vastauksen ettei työaikaa voi enää käyttää kysymykseen vastaamiseen.

Mitä jos reaktiot olisi mitattu todellisissa olosuhteissa? Olisiko käynyt ilmi, että tuulivoimalat aiheuttavat oireet ja koko kaunis hiilineutraalisuussuunnitelma olisi kariutunut? Tuulivoima on jo vuosia ollut ylivoimaisesti tuottavin yksittäinen sijoitusala. Kun bisnes on kovaa, tarkoitus pyhittää keinot. Mielestäni kuntien on paljon helpompi ponnistella taloudellisten haasteiden kuin kuntalaisten terveysongelmien kanssa.

Janne Hietalahti

Halsua

Mielestäni kuntien on paljon helpompi ponnistella taloudellisten haasteiden kuin kuntalaisten terveysongelmien kanssa.

#