perjantai 16.4.2021 | 23:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sweco Keliberin kumppaniksi litiumhankkeen suunnitteluun ja toteutukseen –  Litiumhanke etenee myötätuulessa

Suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritykselle litiumhankkeen suunnittelu sekä työmaanjohto.

Minna Mustonen
To 4.3.2021 klo 09:53 | päivitetty to 10:04

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Keliber on valinnut Swecon litiumhankkeen EPCM-konsultiksi, jonka tehtäviin kuuluvat hankkeen suunnittelu- ja hankintapalvelut sekä rakentamisen johtaminen.

EPCM eli Engineering, Procurement and Construction Management - projektin suunnittelu, hankinta ja rakentamisen johtaminen.

Lyhykäisyydessään summattuna Swecon tehtävänä on suunnittelu ja työmaanjohto.

Keliberin litiumhanke käsittää Kaustiselle, Kokkolaan ja Kruunupyyhyn sijoittuvaksi suunnitellut kaivos- ja rikastamotoiminnot sekä Kokkolaan suunnitellun litiumhydroksiditehtaan.

Hankkeen rakennusvaiheen on suunniteltu alkavan vuonna 2022 ja tuotannon 2024.

Enimmillään hanke työllistää jopa 500 henkeä.

Keliberin projektijohtaja Heikki Pekkarinen kertoo, että Swecon valttina kumppaniksi on kokemus.

– Valitsimme hankkeellemme vahvan kumppanin, jolla on kokemusta vastaavien suurten kokonaisuuksien vastuullisesta suunnittelusta ja turvallisesta toteuttamisesta, totesi Pekkarinen.

Keliberin tavoitteena on aloittaa akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotanto omasta malmista ensimmäisenä eurooppalaisena yhtiönä vuonna 2024.

Kaivosyhtiön toimitusjohtaja Hannu Hautala näkee Swecon kanssa tehtävän yhteistyön kantavan hedelmää.

– Kokeneen EPCM-kumppanin valinnan myötä ja onnistuneen 40 miljoonan euron rahoituksen turvin voimme viedä litiumhankkeemme eteenpäin suunnitelmiemme mukaisesti. Tarkoituksenamme on jakaa arvoa litiumista työpaikkojen ja verotulojen kautta sekä edistää osaltamme ilmastonmuutoksen hillitsemistä vastuullisena akkukemikaalin tuottajana, sanoo Hautala.

Swecon teollisuustoimialan johtaja Erik Skogström on solmittuun kumppanussopimukseen tyytyväinen.

– Meille Swecolla on merkittävää saada toimia yhteistyössä Keliberin kanssa näin mittavassa akkuteollisuuden hankkeessa. Olen erittäin iloinen, että olemme jo vuosien ajan toimineet yhteistyökumppaneina ja saaneet tukea Keliberiä akkukemikaalien kehityksen eturintamassa.

Sweco on yksi Euroopan johtavista suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayrityksistä, jonka liikevaihto on noin kaksi miljardia euroa.

Sweco on listattu Tukholman pörssiin.

Lue täältä aiheeseen liittyvää:

Keliber on sopinut 40 miljoonan rahoitusjärjestelystä Sibanye-Stillwaterin kanssa – Yhteistyö varmistaa merkittävän rahoituksen Keliberin litiumhankkeelle

Keliberin pääomistus siirtyy Suomesta Etelä-Afrikkaan – kaivosyhtiöihin ei yksinkertaisesti löydy Suomesta riittävästi riskipääomaa

Keliber ja Kokkolan Energia laativat vuokrasopimuksen Kokkolan suurteollisuusalueella sijaitsevasta tontista: "Meillä on nyt erinomainen rakennuspaikka", iloitsee Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala

Keliber hakee ympäristölupaa Kokkolaan sijoittuvalle litiumkemiantehtaalle – Rakentaminen alkanee aikaisintaan kesällä 2022

Keliberin kaivoshanke etenee – Ullavan Läntän louhosalueen yleiskaava on Kokkolan valtuuston päätöstä vailla

#