lauantai 17.4.2021 | 00:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lukijan mielipide: Ajatuksia kesästä ja koronasta – "Uskon, että ratkaisukeskeisyys ja yhteistyökyky sekä kunnan sisällä, että kuntien välillä nousee entistä arvokkaampana rooliin"

Ti 6.4.2021 klo 08:20 | päivitetty ti 08:21

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jo yli vuoden ajan olemme seuranneet uutisista koronatilanteen kehittymistä ja vaikutuksia. Onneksi tilanne on ollut Keski-Pohjanmaalla varsin maltillinen tähän asti. Tällä viikolla ylittyy todennäköisesti ensimmäinen miljoona suomalaisista rokotetuista ja arvioitu 70 prosentin rokotekattavuus siintää syksyllä. Valoa on tunnelin päässä, mutta virusmuunnokset voivat olla arvaamattomia. Pääosin lainkuuliaiset ja vastuulliset suomalaiset ovat noudattaneet rajoituksia ja maskisuosituksia, mutta joukkoon mahtuu myös niitä, jotka vähät välittävät terveysturvallisuudesta ja kiistävät koko viruksen olemassaolon. Se on varsin itsekästä toimintaa. Vaikka virus ei näkyisi omassa arjessasi, niin se ei tarkoita, että sitä ei olisi olemassa.

Koronan aikana lähimatkailu ja retkeily on lisääntynyt ja sen kehittämiseen on myös tukea tarjottu. ELY-keskus myönsi 15 000 euroa Vetelin kunnalle Karjalankosken ulkoilualueen ehostamiseen, joka on osana valtion lähivirkistys ja viheralueiden kunnostushanketta. Karjalankoskella on valtavan hieno luonto ja toivottavasti se saadaan entistä parempaan virkistyskäyttöön. Olisi hienoa jos jonain päivänä Karjalankoski, Kilosaari ja Nivasaari muodostaisivat yhtenäisen virkistysalueen.

Kevään saapuessa ja teiden sulaessa ei voi olla kiinnittämättä huomiota muutamien tienpätkien huonoon kuntoon. Onneksi viime kesänä valtatie 13 sai uuden pinnotteen ja ELY-keskuksen suunnitelmien mukaan Veteliin on tulossa merkittäviä päällystysurakoita ensi kesäksi. Suunnitelman lisäksi tekninen lautakunta esitti viimeisessä kokouksessaan kolme lisäpätkää. Etätapaamiset ovat korvanneet monet kunnallispoliittiset kokoukset, mutta onneksi ehdin ennen koronaa järjestää Vetelin kunnanhallitukselle kehittämispäivän Vaasaan, jossa tapasimme myös ELY-keskuksen johtoa. Ei siitä varmasti haittaakaan tieasioiden osalta ollut.

Pienten maalaiskuntien yllä on tulevaisuudessakin tummia pilviä, erityisesti talouden ja sotepalveluiden osalta. Uskon, että ratkaisukeskeisyys ja yhteistyökyky sekä kunnan sisällä, että kuntien välillä nousee entistä arvokkaampana rooliin. Yhteistyöstä hyvää esimerkkiä ovat näyttäneet esimerkiksi Perhonjokilaakson lukiot. On ollut ilo huomata, että kesän kuntavaaleissa on hyviä ehdokkaita monesta puolueesta, se on toimivan demokratian edellytys.

Hannes Torppa (kesk.)

Vetelin kunnanvaltuuston 2. vpj.

#