tiistai 28.9.2021 | 22:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Iltakoulut ovat tehneet valtuustojen kokouksista teatteriesityksiä

Ke 14.4.2021 klo 13:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hyvin usein kunnanvaltuuston kokouksissa sivutaan asioita olankohautuksella. Miksikö? Koska: ”Tästä pidettiin jo iltakoulu”

Asiat on siis puitu, mielipiteet esitetty ja vastaukset saatu suljetuin ovin käydyissä valtuustoseminaareissa ja iltakouluissa. Nämä ovat varmasti päätöksentekokoneiston tärkeitä osia, koska ei päätösesityskään itsestään synny. Valtuuston kokous on kuitenkin demokratian ikkuna, jossa on mahdollista kuntalaisille perustella päätösesitykseen johtaneita syitä.

Iltakoulut eivät ole julkisia. Halsualla, Kaustisella ja Perhossa valtuustot kokoontuvat iltakouluihin aina erikseen, Vetelissä iltakoulut ovat usein jatkuneet valtuuston kokouksen jälkeen ja siinä kohtaa toimittajalle on hymyillen näytetty ovea, jotta keskustelu voi vihdoin alkaa.

Kun asiat on puitu kunnolla läpi iltakouluissa ennen valtuustokäsittelyä, jää julkinen keskustelu pelkäksi hymistelyksi ja isotkin asiat nuijitaan pöytään ilman debattia. Myös esittelijät kertovat alustuksensa laiskasti: miksipä nähdä vaivaa, kun asia on iltakoulussa jo selvästi kerrottu.

Kuntien hallintosäännöissä iltakoulun olemassaolo kuitataan lähinnä kokouspalkkion suuruudella. Iltakouluissa ei toki mitään päätetä, mutta valtuutetut sentään avaavat näissä suunsa.

Peräpenkillä harvassa yleisössä istuessa valtuustojen kokoukset ovat tuntuneet lähinnä teatteriesitykseltä ja se on kummallista, laiskaa demokratiaa, joka kuuluu menneille vuosikymmenille. Tässä kohtaa perholaiset ansaitsevat synninpäästön, sillä harvassa ovat päätökset, joista ei puheenvuoroja olisi käytetty. Valtuutetuilla pitää olla viitseliäisyyttä käyttää puheenvuoroja ja jatkaa keskustelua vielä avoimissa kokouksissa, vaikka sitten iltakoulussa käyttämiään puheenvuoroja toistaen.

Kun asiat on puitu kunnolla läpi iltakouluissa ennen valtuustokäsittelyä, jää julkinen keskustelu pelkäksi hymistelyksi ja isotkin asiat nuijitaan pöytään ilman debattia.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.