tiistai 28.9.2021 | 21:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen pohtii kolumnissaan hyvää arkea

Pe 10.9.2021 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jokainen, jonka lähipiirissä on lapsia, tietää, kuinka viihdyttävä keskustelukumppani viisivuotias voi olla. Juttu luistaa, mielikuvitus lentää ja sanavarasto monipuolistuu koko ajan. Puheeseen ilmestyy koko ajan uusia sanoja ja sanontoja, joita on poimittu sieltä täältä.

Viisivuotias siskonpoika yllätti minut taannoin toivottamalla puhelun päätteeksi hyvää arkipäivää. Sanavalinta nauratti, koska se kuulosti juuri siltä, että viisivuotias oli napannut sen jostain aikuisten puolivirallisesta ja paperinmakuisesta asiointimaailmasta.

Mutta mitä tarkemmin asiaa ajatteli, siltä mukavammalta toivotus tuntui. Koska kalenteri on pääsiassa täynnä arkipäiviä, niiden soisi olevan mahdollisimman hyviä.

Hyvä arki merkitsee tietysti jokaiselle eri asioita. Omalla kohdalla asiaa pohtiessani palasin jälleen kerran Eeva Kilven runosta tuttuihin säkeisiin:

”Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen kehun; Sinä pieni, urhea nainen, minä luotan sinuun.”

Vaikka Kilven runo on liki puolen vuosisadan takaa, sen hellivät sanat sopivat myös nykypäivän ihmiselle. Taito pysähtyä joka päivä edes hetkeksi on varmasti hyvä tavoite kenelle tahansa.

#