perjantai 3.12.2021 | 08:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Ei kaikki mutta jotkut

Pe 15.10.2021 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tämän viikon lehdessä kerroimme koululaisten näpistelytapauksista, jotka vaikuttavat lisääntyneen syksyn aikana Kaustisella.

Aina kun puhuu tai kirjoittaa ilmiöstä, joka koskettaa jotain tiettyä ikäryhmää tai kansanosaa, on oltava erityisen tarkka siitä, ettei tule leimanneeksi koko joukkoa.

Varsinkin lasten ja nuorten kohdalla yleistämiseen sorrutaan helposti. Siihen olen varmasti arkipuheessa syyllistynyt joskus itsekin, vaikka muistan edelleenkin, miltä nuorena tuntui, kun kaikki teinit niputettiin surutta yhdeksi typeröiväksi massaksi.

Näpistelyjutussa turhaa yleistämistä pyrittiin kuitenkin välttää. Kaikkien haastateltavien puheissa toistui toive siitä, että asia pitää käsitellä mahdollisimman hienotunteisesti, koska suurin osa lapsista ja nuorista käyttäytyy kaupoissa kuten kuuluukin.

Silti ongelma on syytä nostaa esille, ettei se laajenee alaikäisten keskuudessa.

Syitä näpistelyyn voi olla monenlaisia. Joku saattaa toki varastaa tarpeeseen, mutta kimmokkeena voi olla myös jännityksen hakeminen tai koululaisten keskinäisestä rohkeustesti. "Kyllä minä, kun kerran muutkin" -ajatus saattaa ajaa helposti kiltinkin lapset hölmöilemään.

Jokainen tietää, että lapsen on painetilanteessa helpompi toimia oikein, kun mahdollisia ongelmatilanteita on käynyt mielessä läpi etukäteen. Kyttäämisen sijaan asiasta puhuminen onkin yleensä kaikkien tehokkain vaihtoehto.

Moni kauppa tuntuu omaksuneen pehmeän linjan lasten näpistelyjuttujen selvittämisessä. Ensikertalaisten tapauksia ei ilmoiteta viranomaisille, vaan ne käsitellään yhdessä lapsen vanhempien kanssa. Se on varmasti viisas ratkaisu. Yleensä pelkkä kiinni jääminen ja asian yhdessä selvittäminen on lapselle jo riittävän vavisuttava kokemus, jonka hän muistaa varmasti vielä aikuisenakin.

Järeämmät toimet ovat paikallaan vasta, jos käytös ei muutu.

#