tiistai 25.1.2022 | 21:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tartunnanjäljitystoimintaa piti muuttaa Soiten alueella omikronin takia, tiistaina positiivisen koronatuloksen sai 59 ihmistä – Tiukennuksia kokoontumisrajoituksiin Keski-Pohjanmaalla: "Sairaalan kuormitus ei ole muuttunut, mutta riski on"

Jouni Nikula
Ke 5.1.2022 klo 10:19 | päivitetty ke 10:47

Soiten tartunnanjäljitystoimintaa muutettiin tiistaina huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

Jatkossa positiivisen koronatuloksen laboratoriotestissä saaneille lähetetään tekstiviesti, puhelinsoitoista on luovuttu. Tekstiviestissä on lyhyet toimintaohjeet ja ohjeistus siitä, milloin tulee olla yhteydessä Soiteen.

Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkosen mukaan uudistus johtuu omikronmuunnoksen hurjasta leviämisestä.

– Esimerkiksi tiistaina oli 59 uutta tartuntaa päivän aikana. Aiemmin kahtakymmentä tartuntaa pidettiin korkeana, luku on tavallaan lähes kolminkertaistunut muutamien viikkojen aikana. Henkilöstöä ei voi lisätä samassa suhteessa. Täältäkin kaatuu sairastumisiin ja karanteeniin väkeä, sanoo Rahkonen.

Koronavirusta on nyt niin laajasti liikkeellä, että Soiten koronasivustolla ei enää päivitetä mahdollisten altistuspaikkojen listausta.

– Tartunnanjäljitys on muuttunut sillä lailla, että keskitymme lähikontakteihin, joissa tartuntariski on suuri.

Tartuntatapausten arvioidaan vielä nousevan.

– Jos Helsinkiä katsoo, niin virus on levinnyt siellä nopeasti. Täällä ollaan siitä jäljessä, joten nousua on luvassa, Rahkonen sanoo.

Soite suosittelee hyödyntämään myös koronaviruksen kotitestejä ennen ystävien ja sukulaisten tapaamista. Oikein tehtynä antigeeni-kotitestejä pidetään hyvänä lisänä koronavirustestaukseen.

Kotitestistä saatu positiivinen tulos tulee varmistaa terveydenhuollossa tehdyllä koronavirustestillä.

– Ihmiset ovat olleet aktiivisia kotitestauksessa. Iso osa positiivisista tuloksista tulee kotitestien kautta. Tiistaina tehdyistä testeistä positiivisten tulosten osuus oli 15 prosenttia. Helsingissä osuus on jo viidessäkymmenessä prosentissa, eli meilläkin luvut voivat kolminkertaistua.

Keskiviikkoaamuna Soiten alueella oli sairaalahoidossa kolme koronapotilasta.

– Sairaalan kuormitus ei ole muuttunut mihinkään, mutta riski nousuun on, sillä yleensä hoitoon hakeudutaan toisen sairastamisviikon aikana. Tiedämme sen, että omikron ei aiheuta yhtä paljon vakavia sairastumisia kuin delta, sairaalapotilaita on noin kolmannes deltaan verrattuna, mutta vastaavasti omikron on 3-4 kertaa tarttuvampi.

Ihmistä, jolla on koronavirustauti, neuvotaan pysyttelemään kotona vähintään kymmenen vuorokauden ajan.

Onko suosituksia noudatettu?

– Aika hyvin on noudatettu. En tiedä kuin muutaman tapauksen, joissa on epäilty rikkomuksia, Rahkonen sanoo.

Tiukennuksia kokoontumisrajoituksiin

Jouni Nikula

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 5.1.2022 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia.

Koronaviruksen omikronmuunnoksen myötä koronavirustartunnat ovat nopeassa kasvussa Soiten alueella. Viranomaistyöryhmä esittää Aluehallintovirastolle 10 henkilön kokoontumisrajoitusta sisätilojen yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin sekä tartuntatautilain pykälän 58 d soveltamista Soiten alueella.

Alueellinen kasvomaskisuositus laajennettiin koskemaan myös alakouluja viidennestä luokasta eteenpäin.

Koronaviruksen ilmaantuvuus jatkaa nopeaa kasvuaan Soiten alueella.

Viranomaisryhmä esittää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle, että yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskeva kokoontumisrajoitus arvioitaisiin uudelleen siten, että alueelle määriteltäisiin 10 henkilön kokoontumisrajoitus yhden kuukauden ajalle. Tällä hetkellä alueella on voimassa AVI:n 20 henkilön kokoontumisrajoitus koskien sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia 30.1.2022 saakka. Esitys etenee AVI:n päätöksentekoon.

14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 459/100 000 ja 14 vuorokauden tapausmäärä 355. Pelkästään eilen todettiin 59 uutta tartuntaa Soiten alueella. Viime viikolla koronavirusnäytteitä otettiin noin 1 800, joista 11,4 prosenttia oli positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kolme koronaviruspotilasta. Teho-hoidossa ei tällä hetkellä ole koronaviruspotilaita.

Viime viikolla vain 41 prosenttia tartunnoista todettiin karanteenissa jo ennestään olevilla. Tartunnoista pystyttiin kuitenkin jäljittämään 82 prosenttia.

Tartunnat leviävät etenkin lasten, nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Valtaosa tartunnoista on todettu alle 20-vuotiailla sekä 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä. Vain 12 % tartunnoista on todettu yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä. Koronaviruksen omikronmuunnos näkyy koronatilastoissa siten, että valtaosa tartunnoista todetaan nyt rokotetuilla. Vaikka tartuntojen määrä on lisääntynyt, ei sairaalahoidon tarpeen määrä ole kuitenkaan kasvanut alueella. Koronarokotusten ottaminen on erityisen tärkeää nyt, kun tehokkaasti leviävää omikronia esiintyy alueella, sillä rokote suojaa etenkin koronaviruksen vakavalta tautimuodolta.

Soiten alue luokitellaan edelleen koronavirusepidemian leviämisalueeksi. Alueelliset suositukset säilyvät pääosin ennallaan, mutta alueellinen kasvomaskisuositus laajennettiin koskemaan alueen alakouluja viidennestä luokasta eteenpäin. Alueella on voimassa etätyösuositus 31.1.2022 saakka.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.