perjantai 12.8.2022 | 21:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Jussi Torpan mielipidekirjoitus aluevaaleista: Vuosikymmenen tärkeimmät vaalit

Ti 11.1.2022 klo 17:00

Aluevaalit on kuntalaisten kannalta vuosikymmenen tärkeimmät vaalit. Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta maakunnille eli hyvinvointialueille. Keski-Pohjanmaalla olemme jo vuosia järjestäneet sotepalvelut pääosin maakunnallisessa yhteistyössä. Lähtökohdat ovat hyvät, mutta työtä riittää. Suomen Keskusta tunnetaan maakuntien puolueena, maaseudun ja pienen ihmisen puolustajana.

Suurten ikäluokkien eläköityessä tulemme tarvitsemaan laajat ja laadukkaat hoivapalvelut koko maakunnassa. Kotihoitoa tulee olla saatavissa sitä tarvitseville ja tehostetun palveluasumisen paikkoja riittävästi. Vetelissä on Harjukoti, joka hyvin ajaa tätä asiaa. Tosin kapasiteettia pitäisi kasvattaa tulevina vuosina. Menneenä syksynä kävimme hyvän keskustelun Soiten hoiva-alan johdon kanssa ja yhteinen näkemyksemme oli tepa-paikkojen lisätarpeesta Veteliin. Meillä toimii myös yksityinen Palvelukotiyhdistys, jolla on runsaasti vapaita senioriasumispaikkoja. Tilojen puute ei meillä ole ongelma, ammattitaitoisen hoitohenkilökunnan saatavuus sitä vastoin on - kuten koko maassa.

Tunkkarin terveyskeskus on palvellut Vetelinjokilaakson asukkaita jo vuosikymmenet, itse asiassa tänä vuonna tulee kuluneeksi 90 vuotta Kunnansairaalan perustamispäätöksestä. Pari vuotta myöhemmin sairaala aloitti toimintansa. Vuosikymmenten aikana sairaalan toiminta on muuttunut moneen kertaan. Tällä hetkellä Tunkkari on monipuolinen terveyskeskus joka, yhdessä Pajalan palvelukeskuksen kanssa, tarjoaa palveluitaan koko maakunnan asukkaille. Tällaisena niiden tulee säilyä myös tulevaisuudessa.

Palo- ja pelastustoimen merkitys korostui viime vuonna, kun Kalajoella roihunnutta metsäpaloa sammutettiin. Muuttuva ilmasto, kuivat ja kuumat kesät saattavat myös tulevina vuosina lisätä maastopalojen vaaraa. Kuntien sopimuspalokuntien ja niitä tukevien yhdistysten toimintaedellytykset tulee säilyttää. Turvepeltojen ja nevojen maakunnassa se on erityisen tärkeää.

Vaalit, kaikilla tasoilla, on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Jokaisen ääni on tärkeä osa yhteistä päätöksentekoa. Vaalituloksen kunnioittaminen ja yhteistyö poliittisten ryhmien välillä on meillä Suomessa itsestäänselvyys. Tätä kirjoittaissani katson TV1:n dokumenttia vuoden takaisesta Capitolin valtauksesta USA:ssa. Mihin jatkuva valheitten levittely voikaan johtaa! Meidän ehdokkaiden velvollisuus on huolehtia, että omalta osaltamme muistamme näiden vaalien pääsisällön.

Jussi Torppa

aluevaaliehdokas, (kesk.), Veteli

#