tiistai 25.1.2022 | 22:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pienten on keskitettävä ääniä – Maaseutukunnissa äänestysprosentti voi yllättää iloisesti

To 13.1.2022 klo 06:00

Keskiviikkona alkoi aluevaalien ennakkoäänestys. Pelätään, että vaalien äänestysaktiivisuus jäisi kuntavaaleista jälkeen, jolloin ääntänsä käytti 55 prosenttia suomalaisista. On väläytelty jopa alle 40 prosentin painuvia äänestysprosentteja. Aluevaaleille povataan pienempää kiinnostusta, mutta jos nyt tältä pallilta vertaan aluevaalipöhinää viime kevään kuntavaaleihin, niin kyllä nyt tammikuussa pölisee kesäkuuta enemmän.

Perhonjokilaakson kuntien äänestysprosentit olivat viime kesän kuntavaaleissa 60 prosentin tietämillä kaikkialla.

Pienten kuntien on vain nyt äänestettävä, jos halutaan, että omasta kunnasta kukaan menee läpi. Ullavalaiset ovat äänten keskittämisen jo oppineet, sillä kuntavaaleissakin äänestysprosentti Ullavan äänestysalueella oli huikeat 72,4. Kokkolan 43-jäsenisessä valtuustossa on siten ainakin kaksi ullavalaista: Herlevi ja Hautamäki.

Äänestäjä saa valita asian, ehdokkaan ja alueen väliltä. Se, että kaikki kolme kohtaa natsaa ja ehdokas löytyy, hienoa.

Viimeinen läpimenijä Keski-Pohjanmaan aluevaltuustoon tarvitsee karkeasti laskien noin 150 ääntä ja sen rajan molemmin puolin on kova kilpailu. Äänioikeutettuja on pyöristettynä Halsualla reilut 900, Kaustisella 3300, Vetelissä 2400, Perhossa 1880. Ainoa keino saada omasta kunnasta valtuutettuja päättämään uuden hyvinvointialueen rahojen käytöstä, on äänestää.

#