torstai 30.6.2022 | 15:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Maija Ahonen kolumnissaan: Oi ihana helmikuu!

Pe 11.2.2022 klo 07:00

Kun ajelin tänä aamuna töihin, taivas oli ihan helmikuun värinen. Vaaleanpunainen. Vaikka luonto lepää vielä kauniin lumikuoren alla, taivaanranta enteilee kevättä.

Jo lapsesta lähtien helmikuu on kuulunut lempikuukausiini. Ulkona on vielä täysi talvi, mutta valo lisääntyy päivä päivältä.

Helmikuu on myös täynnä erikoispäiviä, jotka tiesivät ainakin omassa lapsuudessani koulussa jokaiselle viikolle jotain erikoisohjelmaa.

Tammi–helmikuun vaihteessa vietettiin sanomalehtiviikkoa, jolloin eri aineiden oppitunneilla rapisteltiin kouluihin lähetettyjä aviiseja. Nykyään teemaviikkoa kutsutaan Uutisten viikoksi.

Perinteisesti helmikuussa on juhlittu myös penkkareita ja vanhojen tansseja, joiden karkkisateesta ja pukuloistosta ovat päässeet nauttimaan kaikenikäiset koululaiset. Lukiolaisille tärkeitä virstanpylväitä on tosin kahtena vuonna jouduttu koronan takia monessa paikassa harmillisesti siirtää.

Ystävänpäivää korona ei sentään voi kalenterista viedä. Itselleni 14. helmikuuta on aina ollut amerikkalaisen romanttisen hapatuksen sijaan kaveripäivä, jolloin iloitaan ystävistä.

Helmikuu on myös erikoisleivonnaisten juhlaa, kun kalenterissa on sekä Runebergin päivä ja laskiainen. Itse olen oppinut arvostamaan runebergintorttuja vasta aikuisena, mutta laskiaispullat ovat maistuneet aina.

Tänä vuonna laskiaispullien sesonki on harvinaisen pitkä, sillä laskiaissunnuntai on vasta 27. helmikuuta. Kun kermapullat on syöty, on lasten aika aloittaa talvilomansa.

Vaikka ei koululainen olisikaan, erikoispäivien helmikuu piristää myös aikuista. Ja helmikuun ihana valo. Sitä ei onneksi voi mikään pandemia viedä.

#