torstai 19.5.2022 | 12:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soiten alueella luovutaan kasvomaskisuosituksesta – "Kahden viikon aikana on tultu reilusti alaspäin tautikuormassa", kertoo Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen

Tapio Lehtinen, Vili Ruuska
Ke 27.4.2022 klo 13:08 | päivitetty ke 15:50

Soite tiedotti keskiviikkona, että kasvomaskisuosituksesta luovutaan, mutta viranomaisryhmä suosittelee edelleen hybridimallista etätyötä. Koronatartuntoja esiintyy edelleen runsaasti, mutta tartuntojen määrässä on havaittavissa selvää laskua.

Täysin maskisuositus ei poistu, vaan sitä kavennetaan huomattavasti. Kasvomaskia suositellaan käytettävän edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos hakeutuu koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai on hengitystieinfektion oireita.

Soiten yksiköissä on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus, eli sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta käyttää kasvomaskia työpaikalla.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on laskenut viime viikkojen aikana Soiten alueella. Kahden viikon aikana on todettu yhteensä 1 100 koronavirustartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 1 446 tapausta 100 000:ta asukasta kohti.

Hakeutuminen koronavirustestiin on vähentynyt Soiten alueella. Viime viikolla tuhannesta testistä puolet oli positiivisia.

Tällä hetkellä sairaalahoidossa on hoidossa yhteensä 16 koronapotilasta. Erikoissairaanhoidon tarve koronaviruksen takia on vähentynyt, mutta laskua perusterveydenhuollon vuodeosastokuormituksessa ei ole vielä tapahtunut.

THL poisti yleisen maskisuosituksen muutamin poikkeuksin kaksi viikkoa sitten 14.4. Voimaan kuitenkin saattoi jäädä paikallisia maskisuosituksia. Näin oli asian laita esimerkiksi Soitessa ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Pohjois-Pohjanmaalla kasvomaskisuosituksesta luovuttiin tiistaina 26.4.

Soitessa viranomaisryhmä oli päättänyt THL:n ulostuloa edeltävänä päivänä, että alueella jatketaan senhetkisellä maskisuosituksella. Samaan junaan ei siis ehditty – toisekseen tautitilanne ei kannustanut kaventamaan maskisuositusta. Oli syytä tarkkailla tilanteen kehittymistä ja toivoa sen paranemista.

– Tartuntamäärät olivat silloin nousussa. Kahden viikon aikana on tultu reilusti niistä viikoista alaspäin tautikuormassa. Ilmaantuvuusluku kertoo edeltävien viikkojen tilanteesta, mutta kun katsotaan viime päivien testeihin hakeutumisen määriä, on ennakoitavissa, että sama (tautikuorman) väheneminen tulee jatkumaan tulevina viikkoina, Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen taustoittaa, miten keskiviikkoiseen ratkaisuun päädyttiin.

– Valtakunnallisesti ja meidänkin alueellamme omikron 2 -variantti on ollut valtavirus viimeiset pari kuukautta. Ei ole odotettavissa, että uusi variantti tulisi (toim. huom. lähiaikoina). Niinpä oletetaan, että kesää kohti tautitilanne lähtisi laskemaan – niin meillä kuin muuallakin.

Kesäksi koronaepidemia siis rauhoittunee. Toisaalta Rahkosen mukaan omikronin kaltaista virusvarianttia ei oikein saada hävitettyä ja tukahdutettua väestöstä, vaan se jää kiertämään. Jonkinlainen korona-aalto on sitä myötä mahdollinen syksyllä – aallon korkeutta ja sen mahdollisesti aiheuttavaa varianttia ei voida vielä ennakoida.

Yleinen maskisuositus annettiin elokuussa 2020. Käytännössä tauotta siitä asti maskien käyttöä on suositeltu.

//27.4. kello 15.50 Päivitetty juttua. Muokattu otsikkoa.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.