maanantai 28.11.2022 | 04:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Vihdoinkin laki ajaa yhteiseen laturistandardiin – Usb-c on kuluttajan voitto

To 9.6.2022 klo 06:00

Pikaisella laskutoimituksella työhuoneestani löytyi viisi micro-usb-liitännällä varustettua laturinjohtoa ja kolme usb-c-liitännän johtoa. Lisäksi kotona odottaa parhaaksi todettu pikalaturi (vartissa täyteen) usb-c:llä sekä varsin vaikuttava kokoelma johtoja erilaisin liittimin.

EU:ssa saatiin tällä viikolla aikaan poliittinen sopu yleislaturin käytöstä. EU:ssa yhteiseksi laturistandardiksi tulee juurikin usb-c, mitä komissio esitti jo viime syksynä otettavaksi käyttöön.

Mikäli Euroopan neuvosto ja parlamentti hyväksyvät yhteisen standardin, on se yksinkertaisesti voitto kuluttajille. Kannustaminen yhtenäiseen latausteknologiaan ei ole valmistajia kiinnostanut, joten tarvitaan laki. Vääntö on kestänyt nyt yli kymmenen vuotta.

Luonnollisesti Apple ei tästä muutoksesta ole innoissaan. Se haluaa pitää käytössä oman lataustekniikkansa, eli käytännössä myydä vain enemmän lisäosia omille tuotteilleen, omissa nimissään.

Käytännössähän matkapuhelimen valmistajalle ei ole merkitystä sillä, millainen laturijohto lopulta on. Alussa varmasti muutos vaatii vaivannäköä, mutta lopputuotteelle sillä ei ole merkitystä. Laturiviidakossa rämpiminen on tuskaa ja rahanmenoa vain kuluttajille, tuottaa katetta lisätarvikkeiden myyjille sekä aiheuttaa ylimääräistä elektroniikkajätettä.

Usb-c:llä on mahdollista myös ladata ja liittää kannettava tietokone telakkaan sekä liitinstandardia on käytössä myös tietokonenäytöissä. Ihannemaailmassa olisi yksi johto kaikelle, mutta kaikissa muissa aiheissa demokratia ja sananvapaus on tärkein arvo.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.