lauantai 3.12.2022 | 05:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Näkisipä joen pajupuskilta – Kulttuurimaisema on arvokas vain avoimena

To 7.7.2022 klo 06:00 | päivitetty to 08:14

Vetelissä arvokkaaksi maisema-alueeksi rankattu Vetelinjokilaakson viljelymaisema on piilossa pajujen ja puskien alla. Parhaiten tämän voi huomata kiipeämällä Raivaajapatsaan viereen ja tähyilemällä siitä. On ollut aika, kun avoimesta jokimaisemasta on saattanut katsoa kilometrien päähän pelto- ja latomerta.

Marraskuussa 2021, kun tieto maisema-alueeksi liittämisestä tuli, kommentoi ympäristöministeriön virkamies Tapio Heikkilä Vetelinjokilaaksoa näin: ”Koska alueen arvo perustuu muun muassa avoimeen viljelymaisemaan, on maatalouden jatkuvuus maiseman säilymisen kannalta oleellinen asia”.

Samaan aikaan muualla raivataan kivisiä metsälohkoja pelloiksi. Olemassa olevan peltomaiseman ojia ei pajuilta huomaa eivätkä peltojen tukiehdotkaan enää täyty. Samaan aikaan mietitään, että miten saataisiin kuntaan riittävän kiinnostavia tontteja ja siten lisää asukkaita.

Eivät rantatontit lopulta mitään ratkaise, mutta vuosikymmenien taistelu jokirannan käytöstä on yksi naula arkussa. Jokirantatontilla on tietty arvonsa, mutta mikään maa ei voi olla niin pyhää, etteikö siitä voisi luopua, kun itsellä, jälkeläisillä tai perikunnalla ei ole sille käyttöä.

Jos ei nyt tonteiksi myyminen maanomistajia kiinnosta, niin hoitakaa hyvänen aika edes energiapuu pois valtakunnallisesti arvokkaalta maisema-alueelta. Sitä ei voi ilman maanomistajan lupaa tehdä, mutta ei sitä talkoillakaan tarvitse, kun toimeksiannon voi antaa toiselle.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.