lauantai 3.12.2022 | 04:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Festivaalit on paikallisille peili oman kulttuurisuhteen pohtimiseen

To 14.7.2022 klo 07:00 | päivitetty pe 21:03

Kyllä tätä olikin kaivattu!

Suurin piirtein näin voisi tiivistää alkuviikon tunnelmat, kun on katsonut väenpaljoutta Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kahden poikkeuskesän jälkeen. Jo yleisön seuraaminen on tuntunut mukavan eksoottiselta festivaalin runsaasta ohjelmatarjonnasta puhumattakaan.

Festivaaleilla juhlistetaan myös kaustislaisen viulunsoittoperinteen Unesco-listautumista, josta tulee tällä viikolla seitsemän kuukautta.

Kansanmusiikkijuhlat tarjoavat alueen asukkaille peilin, jonka kautta voi pohtia myös omaa suhdetta paikalliseen kulttuuriin. Ulkopuolisen silmin kaustislaiset syntyvät tähän maailmaan suurin piirtein suoraan viulu kädessä ja tanssipieksut jalassa. Monen kohdalla näin melkein onkin, mutta alueella on paljon myös sellaista väkeä, jotka eivät itse kuulu suoraan perinteenharjoittajiin. Silti kulttuuriin voi olla hyvin konkreettinen yhteys esimerkiksi festivaalien kautta. Osattomaksi ei tarvitse jäädä.

Jotta Kaustinen voi soida koko viikon ajan aamusta yömyöhään, tarvitaan monenlaista osaamista ja panosta: esiintyjiä ja heidän huoltojoukkojaan sekä tapahtuman talkoolaisia ja työntekijöitä. Myös festivaalien ulkopuolella monet yritykset ja niiden työntekijät ahkeroivat, jotta viikko sujuisi Kaustisella mahdollisimman hyvin.

Kansanmusiikkijuhlien humussa voi olla hyvin monella tapaa mukana. Yleisöäkin tarvitaan – ilman sitä tapahtuma ei elä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.