lauantai 3.12.2022 | 04:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Pieni avoimuus ei olisi pahitteeksi poliisillekaan

To 21.7.2022 klo 07:00

Viime viikon perjantaina sosiaalisen median kautta levisi nopeasti tieto, että Kaustisella etsitään kadonnutta henkilöä. Asiasta kertoi henkilön lähipiiri, joka pyysi ilmoittamaan mahdollisista havainnoista hätänumeroon.

Voi vain kuvitella, kuinka suuri hätä ihmisellä on, kun omainen katoaa. Tapaus herättikin paikallisten auttamishalun ja moni suuntasi ilta-ajelunsa lähialueen metsäautoteille.

Vaikka etsinnät päättyivät lopulta onnellisesti, jäi tilanteesta hämmentävä jälkimaku. Katoamistapauksissa virallisesta tiedottamisesta vastaa aina poliisi, eikä tässä tapauksessa poliisista kuulunut mitään, vaikka se johtikin etsintää.

Tilanne tuntuu maallikon silmään kummalliselta. Ainakin itse olen ollut sellaisessa käsityksessä, että poliisi tiedottaa melko nopeasti, jos kateissa on esimerkiksi muistisairas henkilö.

Pohjanmaan poliisilla on toiminnalleen varmasti omat syynsä, joita sen edustaja avaa Perhonjokilaakson haastattelussa. Silti uskallan väittää, että pieni avoimuus ei ole poliisillekaan haitaksi. Tiedotteen ei tarvitse olla pitkä, eikä liikoja tarvitse paljastaa. Esimerkiksi näin: ”Kaustisella etsitään kadonnutta henkilöä. Poliisi johtaa etsintöjä.” Kahteen lauseeseen kului merkkejä välilyönteineen yhteensä vain 67:n, mutta hyöty olisi ollut sitäkin isompi.

Kaustisen tapauksessa ymmärtääkseni ”villeistä etsijöistä” ei ollut ilmeisesti harmia, mutta varmasti toisenlaisiakin tapauksia on. Jos suuri yleisö tietää varmasti, että asia on virkavallan hoidossa, mieli rauhoittuu ja itsenäinen sooloilu vähenee.

Poliisilla, suurella yleisöllä ja medialla on luonnollisesti oma tulokulmansa katoamistapauksiin. Kaikkia kuitenkin yhdistää se, että henkilö halutaan löytää.

20.7.2022: Miksi poliisi ei tiedottanut katoamistapauksesta Kaustisella? – Runsaasti somehuomiota saanut etsintä päättyi onnellisesti

#