maanantai 28.11.2022 | 02:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 28.7.2022: Halsualla on havahduttu pohtimaan sydämenmuotoisen järven tilaa

To 28.7.2022 klo 07:00

"Mutta eikös siellä Halsualla ole järvi ihan kohtuullisessa kunnossa?"

Näin totesi eräs tuttavani, kun kerroin tekeväni Perhonjokilaaksoon juttua halsualaisten järvenkunnostushankkeesta.

Halsualla on parhaillaan käynnissä alueen asukkaita ja mökkiläisiä osallistava roskakalahaaste. Järvelle suunnitellaan myös niittoja ja ruoppauksia. Niiden vuoro on kuitenkin aikaisintaan vasta ensi vuonna.

En yhtään ihmettele, että halsualaisten järvihanke kuulostaa sivullisesta yllättävältä. Lukuun ottamatta viime kesän kukintoja Halsuanjärven vesi on pysynyt puhtaana sinilevästä useamman vuoden ajan. Sydämenmuotoinen järvi onkin vetänyt uimareita yli pitäjärajojen.

Yhtäältä Halsuanjärven etuna on se, että läpivirtausjärvessä vesi vaihtuu hyvin nopeasti. Toisaalta järven tekee haavoittuvaksi sen mataluus.

Yleensä järven arvo ymmärretään vasta sitten, kun vesistö on ehtinyt mennä kehnoon kuntoon. Suomen niemet ja notkelmat ovat tästä surullisia esimerkkejä täynnä.

Pahimmillaan järvikiistat ovat myös todella repiviä yhteisön sisällä. Esimerkiksi Evijärvellä on riidelty järven nykytilasta jo useampi vuosi.

Onneksi halsualaiset ovat havahtuneet pohtimaan oman kotijärven kuntoa ennen kuin myöhäistä. Kuten tiedetään, terveydenhuolto on huomattavasti helpompaa kuin sairaudenhoito. Tämä pätee myös vesistöihin.

Lue myös:

28.7.2022: Roskakalastus on lähtölaukaus halsualaisten järvihankkeelle – Sydämenmuotoiseen järveen suunnitellaan ruoppauksia ja niittoja

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.