perjantai 2.12.2022 | 01:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Helena Koivusalo kolumnissaan: Vanha tapauksen avaaminen herättää tunteita – Tutkimus Perhon pojan kohtalosta ei ollut lainkaan itsestäänselvyys

Pe 26.8.2022 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perhossa 1930-luvulla traagisesti menehtyneen pojan kohtaloa tutkinut Jenni Jokela mainitsi viikko sitten haastattelussa, että lähtökohtaisesti nykyihmiset eivät tiedä Elias Vehkalammen tapauksesta.

Ja näin todella vaikutti olevan. Kun puhutaan paljon ennen Perhonjokilaakson ilmestymisen alkua tapahtuneesta rikoksesta, osumia ei löytynyt myöskään lehden arkistosta.

Mainittu tapaus on äärimmäisen surullinen, pysäyttäväkin.

Tutkimus hämmästytti. Eikä vähiten siksi, että moni paikallinenkaan ei muistanut tapauksesta koskaan kuulleensa.

Hyvin mielenkiintoista oli myös se, miten laajasti Jokela on onnistunut työssään löytämään paikallisia lähteitä liki sadan vuoden takaiseen tapaukseen.

Keskustellessamme selvisi, ettei tutkimuksen syntyminen Vehkalammen kohtalosta ollut lainkaan itsestäänselvyys. Aiheen valinta sai paikkakunnalla aikaan myös vastarintaa.

On ymmärrettävää, että vanhan tapauksen avaaminen herättää tunteita. Tuore tutkimus ja sen tulokset luovat uuden uutisarvon yli 90 vuotta sitten tapahtuneelle rikokselle.

Etenkin, kun sen on nyt osoitettu vaikuttaneen maamme lainsäädäntöön. Aiheen herkkyys on kuitenkin tiedostettu ja hienotunteisuuteen on luonnollisesti pyritty prosessin jokaisessa vaiheessa.

Jokela siteeraa työssään useita kertoja Vehkalammen muistolle kirjoitettua vanhaa laulua nimeltä Perhon poika. Sen viimeinen säe tiivistää paljon:

"Kun vain muisto Perhon pojan muita auttaa vois, turhaan silloin elämä ei nuori mennyt ois."

Lue myös:

23.8.2022: Perhossa tapahtunut julma lapsen tappo oli alkusysäys lastensuojelulain kehittämiselle – tuore tutkimus nostaa Elias Vehkalammen kohtalon päivänvaloon, vaikka aihe herätti vastarintaa: "Minua jopa kiellettiin tutkimasta tapausta"

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.