perjantai 2.12.2022 | 00:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Suunnitelmat eivät ole päätöksiä – Julkinen keskustelu alikulusta on ennakoituna parhaimmillaan

To 15.9.2022 klo 07:00

Eräässä saksalaisessa vuoristokylässä alppien helmassa kaupunginvaltuusto päätti taannoin rakentaa ”kaupungin rumimman suihkulähteen” tilalle kahdeksan latauspaikkaa sähköautoille.

Päätöksen jälkeen asiasta nousi keskustelu. Tai ehkä pikemminkin kansalaisten huutoäänestys. Päättäjille kävi selväksi, että kyse ei suinkaan ollut kaupungin rumimmasta suihkulähteestä, vaan valtavan kauniista ja asukkaille tärkeästä maamerkistä.

Kaupungin pormestari arvioi, että kaupunginvaltuusto joutuu pyörtämään päätöksensä ja etsimään latauspisteille uuden paikan.

Vetelissä valtatien alittavaa putkea on puuhattu pitkään ja monella rintamalla. Vanhaa alikulkua pitkin on kuljetettu lehmiä, mutta jo vuosikymmenien ajan alitus on ollut talvisin hiihtäjien ja kesäisin kävelijöiden käytössä. Nyt alitusta käyttävät lisäksi aktiivisesti frisbeegolffarit.

Perhonjokilaaksossa 8.9. kerroimme ennakkoon täsmentyneistä suunnitelmista alikululle. Hintalappu alitukselle on kohonnut jo yli miljoonaan euroon, kun se aikaisemmin on ollut joitakin satoja tuhansia. Hintaa nostaa juuri nyt erikoiskuljetuksille tehtävät järjestelyt. Suomeksi tämä tarkoittaa erityisesti tuulivoimakuljetuksia, joita valtatiellä kulkee harva se päivä.

Alituksen suunnitelmat ovat luonnosvaiheessa ja avoimet kommentoinnille. Myös keskustelu miljoonatunnelin todellisesta tarpeesta on käytävä nyt ennakkoon, niin mielipiteillä on jokin vaikutus ennen avustusten hakemista tai investointipäätöstä. Tässä, jos missä, voisi kuntalaisia osallistaa ihan mielipidettä kysymällä.

Vanha karjatunneli ei ole suinkaan mikään säilytettävä suihkulähde, mutta miljoonalla saisi kyllä vaikka pätkän kaivattua pyörätietä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.