keskiviikko 5.10.2022 | 21:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kun sähkönkulutuksen seuraamisesta tuli trendi

To 22.9.2022 klo 07:00

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että kiinteähintaisen ja määräaikaisen sähkösopimuksen tehneet ovat talveksi turvassa nousevilta sähkön kilowattihinnoilta.

Kiinteähintainen sopimus ei kannusta kuitenkaan tarkkailemaan omaa sähkönkulutusta. Jos hinta on sovittu ensi vuodeksi olevan 5 senttiä kilowattitunnilta, ei ole motivaatiota tarkkailla omaa kulutusta.

Nousevana koti-trendinä viime vuosina ovat olleet omat yksityiset ulkoporeammeet ja uima-altaat. Vesi lämmitetään näissä sähköllä ja lämmin vesiallas pimeässä syksyssä on ollut todellinen luksus ja nousee vielä mannerten välisten lomalentojen tasolle, mikäli kilowattitunnista maksetaan lähes puoli euroa. Paljutrendi muuttuu kuitenkin talven aikana sähkönhinnoittelun seuraamistrendiksi.

Uimamahdollisuus omassa pihassa ei kuitenkaan ole mikään syyllistämisen aihe tai ase naapurinkyttäykselle, kuten ihan lähimenneisyydessä maskinkäyttö oli. Kuntien omistamilta sähköyhtiöiltä penätään yhteiskuntavastuuta myymiensä kilowattituntiensa hinnoitteluun, mutta samoihin säästötalkoisiin kannustetaan myös kansalaisia.

Osuuskauppa KPO ilmoitti keskiviikkoaamuna laskevansa myymälöidensä sisälämpötilaa asteella ja myös muita keinoja sähkönkulutuksen hillitsemiseen pohditaan. Kunnat ovat jo vähitellen miettineet omia säästökeinojaan ja oletettavasti talvella pihistellään ainakin katuvalaistuksesta.

Viime aikojen koukuttavin sovellus älypuhelimessa onkin ollut Fingridin sähkön pörssihinnan reaaliaikainen appsi nimeltä Tuntihinta. Sovellus kertoo esimerkiksi sen, että viime yönä puolen yönä ja aamuneljän välillä kilowattitunnista maksettiin alimmillaan 0,01 senttiä. Kyllä silloin olisi kelvannut pöhöttää ajastettuna astianpesukonetta ja pyykinpesukonetta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.