maanantai 20.3.2023 | 17:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Palkitun Muoviitalan tuotteisiin voi törmätä tietämättään päivittäin –  Perholainen Antti Viitala johtaa nyt perheyritystä, johon tuli töihin suoraan peruskoulusta

Muoviitala Oy kukitettiin Perhon vuoden yritykseksi.

Maija Ahonen
La 3.12.2022 klo 13:00

Heti vain tienaamaan. Tämä oli perholaisen Antti Viitalan (s. 1983) ajatus, kun hän suuntasi peruskoulun jälkeen töihin vanhempiensa Tapio ja Helinä Viitalan omistamaan perheyritykseen.

Viitala ei ole valintaansa katunut. Hän on nykyään Muoviitalan Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja.

– Koulut ovat jääneet vähemmälle, kun oli niin kova hinku töihin. Tietysti asioita on pitänyt myöhemmin opiskella työn ohella, osaa kantapäänkin kautta. Mutta en edelleenkään osaa sanoa, mikä ammatti olisi peruskoulun jälkeen auttanut tähän tilanteeseen, Antti Viitala pohtii.

Muoviitala on muovikomponenttien ruiskuvaluihin ja muottien valmistukseen erikoistunut yritys, jonka asiakaskuntaan kuuluvat muun muassa ikkuna- ja oviteollisuus, kaluste-, LVI- ja elektroniikkateollisuus sekä metallialihankinnan asiakkaat.

On oikeastaan hauska ällistyttää ihmisiä toteamalla, että tämäkin on meidän valmistama osa.

Muoviitala kukitettiin lauantaina Perhon vuoden yritykseksi. Huomionosoitus on Perhon kunnan, mutta palkinnon saajan valitsee paikallinen yrittäjäyhdistys.

– On se merkittävä tunnustus. Arvostan sitä todella, Antti Viitala toteaa.

Muoviitalan tilat sijaitsevat Perhon Mehtä-Porasessa.
Maija Ahonen

Eihän tätä ole saaneet aikaiseksi yksin yrittäjät, vaan kehu ja kiitos kuuluu myös työntekijöille.

Palkitun Muoviitalan juuret ulottuvat 1970-luvun loppuun. Nimi vaihtui Muoviitalaan vuonna 1995, kun Tapio ja Helinä Viitala ostivat yrityksen. Samalla toiminta siirrettiin Perhon kirkonkylältä Mehtä-Poraseen.

– Koko tehdas tuotiin tänne yhdellä täysperävaunulla, Antti Viitala muistelee.

Nyt yrityksellä on Mehtä-Porasessa 1200 neliön toimitilat. Puolet yrityksen liikevaihdosta tulee ikkuna- ja oviteollisuudesta.

– Käytännössä meillä on jokaisen ison ja pienen toimijan kanssa jotain tuotantoa, Viitala kertoo.

Koska yrityksen asiakaskunta koostuu teollisuudesta, harva kuluttajista tunnistaa pitävänsä päivittäin näpeissään Muoviitalan valmistamia muovi-osia. Se ei Viitalaa haittaa, pikemminkin päinvastoin.

– On oikeastaan hauska ällistyttää ihmisiä toteamalla, että tämäkin on meidän valmistama osa. Esimerkiksi sälekaihdinmekanismeja meillä tehdään 220 000 kappaletta vuodessa, Viitala sanoo.

Muoviitala Oy

perholainen muovikomponenttien ruiskuvaluihin ja muottien valmistukseen erikoistunut yritys, jonka asiakaskunta on teollisuudessa

kehittänyt muun muassa sälekaihtimien sisäänkelautuvat narut

perustettu alun perin vuonna 1977

toiminut Muoviitalan nimellä vuodesta 1995, kun Tapio ja Helinä Viitala ostivat yrityksen, nyt johdossa Tapion ja Helinän poika Antti Viitala

palkittiin Perhon vuoden 2022 yrityksenä

Tuotekehitys on tärkeä osa toimintaa. Yrityksen patentoituihin keksintöihin kuuluvat muun muassa sälekaihdinten sisäänkelautuvat narut sekä ikkunoiden raitisilmaventtiilit.

– Kehitystyö ei pääse loppumaan koskaan. Vanhoja versioita päivitetään koko ajan.

Vaikka Antti Viitalan mielessä oli peruskoulun jälkeen lähinnä moporahojen tienaaminen, ajatukset kääntyivät vuosien saatossa yritystoiminnan jatkamiseen.

Sukupolvenvaihdosta yrityksessä on tehty useammassa osassa. Viitala osti ensimmäiset osakkeet vanhemmiltaan vuonna 2015. Äiti Helinä menehtyi pari vuotta sitten ja isä jäi eläkkeelle reilu kuukausi sitten. Nyt yritys on kokonaan Antti Viitalan omistuksessa. Myös Antti Viitalan puoliso Annika Viitala työskentelee perheyrityksessä.

Muoviitala on kasvu-uralla. Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 1,244 miljoonaa euroa. Tulosta syntyi 274 000 euroa, mikä oli kolmanneksen enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Kyllä siinä on monta asiaa loksahtanut kohdalleen. Toki tuuriakin on hieman tarvittu, mutta on töitäkin tehty kovasti. Olen osani ottanut vanhempien opeista ja soveltanut ja säveltänyt itse siihen lisää, Viitala sanoo.

Muuttunut maailmantilanne sotineen ei ole toistaiseksi heijastunut yrityksen tulokseen.

– Mutta ilman muuta se tulee vielä vaikuttamaan. Toisaalta en usko, että korjausrakentaminen loppuu koskaan kokonaan.

Antti Viitala korostaa työntekijöiden merkitystä yrityksen menestymiselle. Kokoonpanolinjalla ahertaa Tuija Humalajoki.
Maija Ahonen

Yrityksen metallipuoli eriytettiin omaan tytäryhtiöön reilu vuosi sitten, kun siihen lähti osakkaiksi myös pari pitkäaikaista työntekijää. Vivian Service Oy:llä on toimitilat Perhossa ja Kokkolassa.

Tällä hetkellä Muoviitalalla on seitsemän työntekijää tytäryhtiö mukaan laskettuna. Lisäksi yritys työllistää kahdesta neljään sesonkityöntekijää vuokratyöfirmojen kautta.

– Sieltä saa kokoonpanopuolelle lisäväkeä.

Yrityksen kaikki työntekijät ovat perholaisia.

– Se on oikeastaan ollut meidän missiokin, että palkkaamme työntekijöitä omasta kunnasta.

Viitala painottaakin sitoutuneen työvoiman merkitystä yrityksen menestymiselle.

– Eihän tätä ole saaneet aikaiseksi yksin yrittäjät, vaan kehu ja kiitos kuuluu myös työntekijöille. Minun on turha yksin yrittää viedä tätä junaa eteenpäin, ei se onnistu ilman henkilöstöä.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.